Как да се хеджираме срещу инфлацията?

1708
Как да се хеджираме срещу инфлацията?

Безспорно може да се каже, че високото ниво на инфлацията у нас кара голяма част от населението да се притеснява сериозно за своите спестявания.

И в това има резон, имайки предвид факта, че инфлацията в страната ни се ускори значително след присъединяването ни към ЕС в началото на годината, за да достигнем второ място по инфлация сред 27-те страни членки на ЕС, отстъпвайки единствено на Латвия през изминалия месец.

Инфлацията през ноември у нас възлезе на 11.4% на годишна база, на фона на 13.7% в балтийската държава.

Какво обаче означава високата инфлация за нормалния човек? Най-обобщено казано тя води до сериозно намаляване на стандарта му на живот и до изяждане на част от разполагаемите му доходи.

Какви са начините за неутрализиране на негативния ефект от инфлацията? Специалистите препоръчват няколко различни действия за постигането на това.

Като пръв начин за защита срещу инфлацията това е разумното инвестиране на част от доходите ви след данъци в акции.

Инвестициите в злато и други скъпоценни метали също се възприема като широко разпространено средство за защита срещу инфлацията. Традиционно цената на златото, среброто и др. метали, освен от фундаментални фактори, се определя и от очакваното ниво на инфлация.

В моменти с очаквания за висока инфлация в световен мащаб златото не веднъж е доказвало, че е предпочитан инструмент за инвестиране.

Покупката на недвижими имоти се сочи като друг често срещан начин за защита срещу инфлацията. Традиционно цените на недвижимите имоти изпреварват по ръст равнището на инфлацията.

Третият съвет е да инвестирате в диверсифициран портфейл от акции с таргетирана средна доходност от поне 12%.

Инвестициите в акции на родната борса може спокойно да се приеме като една добра алтернатива за защита срещу инфлацията. Това си личи, ако се погледне доходността, особено през последните няколко години.

Разбира се, инвеститорите трябва да имат ясното съзнание, че това е една рискова инвестиция и при липсата на опит и знания, да предпочитат да ги предоставят на професионалисти, т. е. на инвестиционни фондове.

Инвестициите в акции са предпочитани, когато инфлацията започне да проявява признаци за стартиране на низходящ тренд.

В моменти на неин възходящ тренд обаче, инвеститорите много често предпочитат инвестиции в недвижими имоти.

При започване на тренд на понижение на инфлацията, инвестициите в акции отново стават предпочитани.

При високо ниво на инфлацията, специалистите препоръчват на инвеститорите да се въздържат от инвестиции в активи с ниска възвръщаемост, която би им донесла отрицателна реална доходност.

Като такива се сочат банкови депозити с фиксирана доходност, която не се актуализира с нивото на инфлацията, например.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg