Как да се подготвим за евентуалната нова криза?

2589
Как да се подготвим за евентуалната нова криза?

Ако някой от нас знаеше какво точно ще се случи със световната икономика през следващите години, то той може да бъде най-малкото милионер. Анализатори по цял свят предупреждават за възможност от рецесия с двойно дъно.

Тук не искаме да Ви убеждаваме във възможността това да се случи. Идеята на екипа ни е, да се подготвите за евентуалната нова криза.

1. Съкратете разходите


По-добре късно, отколкото никога. Дори и семейство Бекъм реши да се допита до финансов консултант как да намали разходите си. Направете го и вие.

2. Бюджетирайте

Всеки има представа какви са твърдите му месечни разходи, както и на какви приходи на месец може да разчита. В тази насока направете списък на най-належащите и неотложни плащания, като ги подредите по приоритети. Започвате, разбира се, с разходите по кредитите си и тези от жизнено важно значение.

Всички останали можете да направите само в случай, че ви останат излишни средства.

Дори и да нямате магистърска степен по финанси, можете да направите няколко елементарни сметки. Целта им е да пресметнете с каква сума разполагате за месеца (приходи - разходи).

3. Спестявайте

Бели пари за черни дни. Статистиката на БНБ показва, че депозитите от домакинствата у нас отчитат ръст за 14-ти пореден месец. Т.е. населението предпочита да спестява, пред това да консумира.

4. Отложете големите покупки

Тук можем да включим покупката на нов дом и кола. Данни на ААП показват, че за периода януари - август 2010 г. са купени с 36% по-малко нови автомобили. Сравнено с рекордната 2008 г. закупените нови коли са с 69% по-малко.

5. Забравете за кредит

Или го ползвайте при крайна нужда. Въпреки че средните лихвени нива за потребителски и жилищни кредити в лева отчитат понижение спрямо година по-рано, те все още са високи. Към края на юли средните ГПР за потребителските и жилищните кредити е 14.24 и 10.20%, спрямо 15.20 и 11.43 на сто за година по-рано.

6. Не инвестирайте в рискови активи

Колкото по-рисков е един актив, толкова по-големи печалби (загуби) може да донесе той. Ето защо, ако до момента не сте инвестирали, не започвайте точно сега, или го направете с помощта на професионалист - например инвестиции във взаимни фондове.

7. Не рискувайте

Въпреки че безработицата у нас продължава да намалява за седми пореден месец, тя е малко над 9 на сто. Ето защо не Ви съветваме да напускате работата си преди да сте открили друга, или да стартирате нов, при това рисков проект.

8. Предоговаряйте

Освен наем, където цените отчитат сериозен спад през последните години, можете да предоговорите и кредита си, или пък първо да платите този с най-висока лихва.

9. Мислете рационално

Подреждайте приоритетите си и избягвайте правенето на емоционални покупки, които могат да променят напълно финансите ви.

Не е логично, например, да имате депозит срещу 6% годишна лихва и в същото време задължения по кредитната си карта с лихва от 16%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ПЛАМО 2002
# 0
11:09 | 29 September 2010
Умни съвети!Късмет и нови успехи!PROFIT.bg e един от най-полезните сайтове!
exatoh
# 1
21:09 | 28 September 2010
а как да се подготвя за евентуална нова криза след тази евентуална нова криза?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg