Как да се предпазите от имотна измама

6400
Как да се предпазите от имотна измама

Броят на имотните измами значително се увеличи през последните няколко години.

Едни от най-често срещаните похвати е използването на фалшиви лични карти, пълномощни и нотариални актове. Най-лошото е, че в повечето случаи собствениците на имотите разбират с голямо огорчение за измамата в последствие.

Измама може да се случи още преди сключването на самата сделка или по време на нея, а фалшивите документи често за изключително добре подправени.

В повечето случаи, преди да бъде сключена самата сделка няма никакви индикации, че се готви измама, заявява нотариус Валентина Благоева пред Colliers.

Основната причина е, че измамниците са изключително умели и добре запознати, а повечето хора са наивни и вярват на всичко, което им се казва. По тези сделки се работи "здраво", казва още нотариус Благоева.

За съжаление, в много от случаите измамите се правят и с участието на нотариуса, като всичко е добре подготвено и разкритието на случая в последствие е много трудно.

Имотните измами непрекъснато се увеличават, като най-голяма е тяхната концентрация в София, казва адвокат Йосиф Герон.

Тези измами ще продължат, ако не се предприемат някакви действия. Трябва да се осигури достъп до базата данни на МВР, за да може всяко лице, за което има съмнения да бъде проверявано, обединиха се адвокат Герон и нотариус Благоева.

От друга страна, прокуратурата да има право да заведе дело за отмяна на дадена сделка, ако има съмнения за извършена измама, а не както досега - първо собственикът да трябва да докаже, че е собственик на имота.

Какво съветват специалистите?

Пазете си добре личните документи и внимавайте на кого и с каква цел ги предоставяте.

Когато има починали хора и в техните жилища не живее никой, да се правят периодични проверки в агенцията по вписванията, за да се знае какво точно се случва с този имот.

Да се внимава когато се дава пълномощно - за какво се дава и на кого.

Хората да внимават какви подписват.

Да има централен регистър, който да съдържа определен обем данни за собственика на всеки недвижим имот и издадените пълномощни, до които да имат бърз достъп всички нотариуси.

Гледайте видео материала "Как да се предпазим от имотните измами" на Colliers Studio Imoti тук. 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

torgot
# 0
21:10 | 1 October 2009
gffhj
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg