Как да се справим с дупката в CV-то си?

2292
Как да се справим с дупката в CV-то си?

Какво да правим, когато в CV-то ни има дупка от четири, шест или повече месеци? Всички, които имат прекъсване в работната си история, се притесняват дали това няма да бъде проблем за евентуален бъдещ работодател.

Списание „Форбс" съветва читателите си какво да правят в такъв случай. В момента на американците им трябват средно 28 седмици, за да си намерят работа, отбелязва списанието. Дори и да не са имали прекъсвания в трудовия си стаж преди, сега на много от тях може да им се наложи да обясняват защо не са могли да си намерят работа толкова време.

Обяснете

Ако сте били без работа повече от шест месеца, включете кратко обяснение в самото CV.

Не привличайте внимание към периода

Може да листнете предишния си опит само с години, без да посочвате месеците. Ако периодът без работа не е голям, може и да не привлече внимание.

Покажете какво сте спечелили

Ако сте напуснали работа, за да се грижите за децата си или по някаква друга причина, със сигурност сте спечелили нещо - изтъкнете предимствата на този период от време.

Доброволен труд

Хубаво е ако по времето, в което не сте работили, сте поемали доброволна работа в сферата, към която се стремите. Опишете го в CV-о си. Не пренебрегвайте доброволния труд.

Изтъквайте преимуществата си

Можете да включите графа с постиженията си в CV-то, където да изброите награди и други неща, които сте постигнали и с които се гордеете.

Избройте несвързаните с работата качества по-надолу

Възможно е докато сте си търсили работа да сте работили нещо, съвсем странично. Този опит е добре да изборите по-надолу в CV-то, в графа „Други"/ Unrelated experience, след „сериозния" опит. В тази графа вписвайте и ваш професионален опит в нещо, което ви е хоби. Може да сте музикант, например, това не интересува повечето работодатели, но си е умение и можете да го впишете, макар и по-надолу.

Каквото и да правите обаче, най-важното правило е:

Казвайте истината

Това важи цялото CV - едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат на интервю за работа е да ви хванат в лъжа. Не прекалявайте с това да скалъпвате измишльотини, с които да прикривате дупка в работната си история - това е напълно излишно и може само да ви навреди.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg