Как да си поискаме отпуск

4302
Как да си поискаме отпуск

Случва се понякога да започнем работа или стаж през пролетта или в началото на лятото и да ни се прииска да си вземем заслужена почивка, подобно на много други хора, които използват именно горещото време в България, за да си вземат годишния отпуск.

Как да планирате почивните дни и да получите от ръководството желания утвърдителен отговор?

Ето няколко напътствия, подходящи при стажове или пък работа на пълен работен ден.


1. Изчакайте 3 месеца
Обикновено е необходимо да работите плътно три месеца на ново работно място преди да поискате отпуск. Тези три месеца служат като изпитателен срок за работодателя, за да могат да преценят дали са подбрали идеалния човек, или пък са направи грешка.

2. Информирайте предварително, но не бъдете самонадеяни
Ако сте планирали ваканция, преди да ви бъде предложена работната позиция или стаж, препоръчително е да споменете това на работодателя си. Изчакайте първо  да бъдете одобрени, след това дискутирайте началото на започване на работата, заплатата и всички други въпроси, които ви вълнуват. Включително, плановете ви за почивка това лято.

3. Ключът е в подбирането на точното време
Вероятно не е необходимо да ви казваме това, но не повдигайте темата за отпуска пред шефа си, когато той не е в добро настроение. Намерете време и момент, който е тих и спокоен.

Например, след работна среща или обяд. Попитайте възпитано и тактично, но директно. Не казвайте, че си взимате няколко дни почивка, а поискайте разрешение за това.

„Сватбата на моя братовчед е след седмица, може ли да си взема няколко дни почивка“.  В повечето случаи ще получите зелена светлина.

Вижте още: Кога ще са следващите почивни дни през 2015 г.

4. Напишете искането си
След като поставите въпроса устно, уверете се, че ще продължите изразяването на искането си чрез писмено известяване. Посочете конкретните дати.

Ако сте поели проекти и задачи, обяснете в писмен вид как смятате да се справите с изпълнението им. Можете да посочите и кой от колегите ви ще ги „наглежда“, докато ви няма.

5. Изпратете напомняне
Седмица или две преди ваканцията ви, изпратете напомняне на шефа си и отново очертайте как ще изпълните поетите задачи. Също така си заслужава да изясните дали има причини, поради които може да бъдете повикани да се върнете на работното си място, независимо че сте в отпуск.

6. Използвайте съобщението „В отпуск съм“
Докато ви няма, пощата ви ще се напълни с писма. Добра опция е да включите автоматичния отговор „В отпуск съм“. Можете да посочите и датата ви на завръщане, за да сте най-полезни на хората, които искат да осъществят контакт с вас. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg