Как да станете по-успешен трейдър

4426
Как да станете по-успешен трейдър

Като инвеститори винаги се опитваме да подобрим търговските си резултати. Ето 15 правила, които могат да помогнат в тази насока, дадени от известния инвеститор Денис Гартман, автор на The Gartman Letter.

Никога, никога не добавяйте към губещи позиции

Може да се каже, че от психологическа гледна точка сме предразположени да добавяме към губещи позиции. Често инвеститорите правят това емоционално и в подкрепа на първоначалната си теза. Егото играе голяма роля при този процес, като целта е да докажем, че не грешим. Много често това приключва пагубно за портфейла ни.


Търгувайте на печелившата страна

Инвеститорите често се объркват, като екстраполират очакванията си за икономиката върху борсата. Пазарите са много сложни и се подчиняват на собствена логика, която много често е различна от общоприетата икономическа.

Не трябва да си бик или мечка, за да печелиш. Трябва да си просто на правилната страна. Трябва да имате възможност и склонност да променяте очакванията си и да се включвате на печелившата страна. Когато фактите се променят, промянейте се и вие.

Не дръжте губещи позиции

Капиталът е в две категории – умствен и физически. От двата вида първият е много по-важен. Държането на губещи позиции води до сериозно изчерпване и амортизиране на умствения капитал, не само до финансови загуби.

Държейки губещи позиции, инвеститорите стават все по-страхливи, което е сериозен проблем в инвестирането. В същото време, така те губят възможност да се възползват от печеливши алтернативи, които излизат.

Насочете се там, където пазарът е най-силен

Това, което трябва да си поставяте като цел, не е „купувай евтино и продавай скъпо“, а по-скоро „купувай скъпо и продавай още по-скъпо“. Същото важи и при обратната посока на пазара - „продавай ниско и купувай още по-ниско“.

Естествено, няма как със сигурност да знаем къде цената точно е „висока“ и къде „ниска“. Можем обаче да видим какъв е трендът и как да се включим в него. Ако трендът е нагоре, можем да „купим скъпо и да продадем още по-скъпо“ и обратното. При низходящ тренд спокойно можем да „продаваме ниско и да купуваме още по-ниско“.

Продавайте пазарите, които са най-слаби и купувайте най-силните

Когато трендът е ясен, насочете се към най-силно движещите се в съответната посока пазари, сектори и компании. Почти сигурно е, че те ще продължат да се представят в посоката на пазара и най-вероятно с изпреварващи темпове, ако трендът се задържи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg