Как да търгуваме онлайн на БФБ?

3011
Как да търгуваме онлайн на БФБ?

С популяризирането на Българската фондова борса нараства и интересът към възможностите за търговия чрез интернет. На тази нужда БФБ отговаря през 2003 г., когато е въведена платформата за търговия наречена COBOS.

COBOS (Client order-book online system) е интернет базирано приложение за оторизиран и защитен достъп в реално време до Системата за търговия на Борсата, с цел въвеждане на поръчки за сключване на сделки от клиенти на борсови членове след тяхното потвърждение от борсови посредници.

За да получите достъп до тази система първо трябва да сключите договор с инвестиционен посредник за извършване на сделки с ценни книжа чрез COBOS. Всеки клиент получава електронен потребителски сертификат с клиентски права (клиентски сертификат).

Брокерът получава електронен брокерски сертификат, който уникално го идентифицира пред системата за търговия на борсата и му позволява да "препраща" към нея получените от клиента поръчки за покупка или продажба на ценни книжа.

Ще се спрем накратко върху това какви възможности и функции предлага COBOS, като ще започнем с основния прозорец, отразяващ менюто Куп./Прод. Това е прозорецът, който най-често всеки инвеститор следи, тъй като включва котировките на акциите, данни за емисиите, както и всички функции за търговия.

Всички емисии, търгувани на БФБ са организирани по азбучен ред в горното подменю "Емисии", като срещу всяка една може да се открие броят акции, регистрирани за търговия и номиналът им.

Всеки клиент може да вкара акциите, които желае да следи в подпрозореца "Маркет Майндер", чрез "теглене" от "Емисии", поставяйки мишката върху кода. Налични са 2 портфейла, в които се побират по 14 броя.Чрез теглене на кода в подпрозореца "котировки" се визуализират въведените оферти купува и продава за емисията. Те се подреждат първо по цена и второ по време, като с приоритет са тези с по-ранен час. Офертите на клиента са оцветени в червено, като при изпълнение има и звуков сигнал. В същия подпрозорец при превключване на "графика" се показва краткосрочна такава, като по нея могат да се видят и всички сделки - по час, обем и цена.

Прозорецът за въвеждане на поръчки се появява като се кликне върху кода на дружеството. Поръчките могат да бъдат два вида - лимитирани и пазарни. Препоръчително е използването на лимитирани поръчки, поради не толкова ликвидния български пазар.Също така поръчките могат да бъдат за деня (DAY) и до отмяна (GTC - 14 дни са активни). Както виждате от картинката долу, остава да се въведе само количеството акции и цената, на която бихте желали да ги закупите.

Останалите основни менюта са предимно информационни. В "Новини" се публикуват всички съобщения от борсовия информационен бюлетин. В "Компании" по азбучен ред се открива основна информация за емисиите, регистрирани на БФБ. В "Профил" клиентът може да открие личните си данни. "Портфейл" съдържа списък с притежаваните ценни книжа и броя им. В "Чат" всеки клиент можа да комуникира с брокера си.

Инвестиционните посредници предлагат различни комисионни при използването на COBOS, като те са доста по-ниски от стандартните. В повечето случаи варират от 0.3% до 1% от стойността на сделката, като при някои таксите на БФБ и Централен депозитар са включени, при други не.

Друг важен момент при избора на брокер е времето на потвърждаване на поръчката. Изключително важно е това да става бързо, особено при динамичен пазар, защото в крайна сметка това струва пари. Потвърждение в рамките на 10-15 секунди е приемливо.

През последните 1-2 години някои инвестиционни посредници също създадоха свои собствени платформи за търговия, алтернативни на COBOS. В момента има 4-5 такива, които са с различен интерфейс и предлагат различни екстри.

COBOS не предлага демо търговия, като някои от гореспоменатите платформи имат тази опция. За начинаещите това е добра възможност да натрупат знания за пазара и да придобият нужните умения преди да се впуснат в реалната търговия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg