Как да търгуваме суровини?

2987
Как да търгуваме суровини?

Суровините, дали са свързани с храна, енергийни източници, или метали са важна част от всекидневния ни живот, като те могат да са и важна част от портфейла на всеки инвеститор, в усилията му да диверсифицира риска.

Последните стават все по-популярни, като за тях се говори все повече в медиите на фона на достигнатите рекордни стойности на златото и поскъпването на горивата, свързани с повишението в цената на петрола.

Преди години повечето хора нямаха, или имаха ограничен достъп до тези инструменти. Днес те са изключително достъпни за всички, включително и за дребните инвеститори.

Как може да се инвестира в суровини.

Няколко са начините за това. На първо място всеки може да направи това, като си открие сметка в някой посредник, предоставящ чрез платформата си достъп до пазара на суровини.

Търговията със суровинни фючърси дава възможност инвеститорите да се облагодетелстват, както при поскъпване, така и при поевтиняване на суровините. По своята същност фючърсът е стандартизиран по количество и обем пазарен инструмент, осигуряващ правото на един инвеститор да купи даден актив на определена цена с бъдещ срок на доставка.

Естествено, че до реална доставка на активи не се стига, като инвеститорите печелят, или съответно губят, посредством промяната в цената на дадения актив.

Фючърсите са базирани на активи, като злато, сребро, петрол, природен газ и много други, включително и на суровини от говеждо до пшеница.

Повечето от участниците на пазара на фючърси са търговски, или институционални участници, но все повече на тях участват и индивидуални инвеститори.

Всеки фючърс изисква различен минимален депозит, или гаранционна сума, като това зависи от обема на количеството от определената стока, която се търгува, изискванията за гаранционна сума на различните посредници и така нататък.

Един от малкото недостатъци на търговията с фючърси е факта, че при някои от тях търгуваните обеми са значителни, което пък от своя страна често изисква една по-значителна гаранционна сума.

Предимствата им са свързани с директно облагодетелстване при промяната на цената на актива, както в посока нагоре така и надолу при къси продажби. Възможностите за ползване на заемен капитал дават предимството да могат да се търгуват иначе немислими по обем и стойност контракти.

Сред недостатъците са и значителната волатилност на тези пазари, които могат да бъдат изключително рискови за малките инвеститори.

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че ползването на значителен по обем заемен капитал крие опасност и за значителни по обем загуби, не само за големи печалби.

Много инвеститори, които не разполагат с достатъчно големи по размер сметки, предпочитат косвено да се облагодетелстват от движението в цената на дадена суровина, купувайки акции.

Преди това обаче инвеститорите трябва да се убедят, че има достатъчно голяма зависимост между движението в цената на акцията на дадена компания и съответната суровина.

В тази насока инвеститори, които търгуват по този начин, често купуват акции на златодобивни компании в очакване на поскъпване на цената на златото, или на петролни такива, при очаквано повишение в цената на петрола.

Сред предимствата тук са възможност за инвестиране от страна на хора с по-малки по размер сметки.

Недостатъците са обаче, че често върху движението в акциите на дадена компания могат да влияят и странични фактори, които да разсейват поскъпването на дадената суровина.

Инвеститорите имат и друг директен достъп до пазара на суровини, посредством базираните върху цената им фондове - ETF.

При тях транзакционните разходи са изключително ниски, дават възможност да се инвестира, включително и от инвеститори с малки портфейли, като се отразява промяната в цената на базовия актив.

Недостатък е, че значително повишение в цената на актива не се отразява по същия начин в цената на акциите.

Инвеститорите могат да инвестират и в акции на фондове, които влагат средства в компании свързани със суровините. Подобно при останалите акции обаче, при движението в цените им могат да въздействат и фактори различни от промяната в цената на съответната суровина.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
18:08 | 24 August 2011
По-добре е да се търгува с акции, а не със суровини. Особено с акции на печеливши български дружества и компании от холдингов тип. Have many years of successes on the Bulgarian capital markets. In God we trust and we like the money in all their kinds such as common stocks, shares, stocks, banknotes, equities and other financial instruments. Повече от естествено е, че написаното не е препоръка за търговия с акции. Особено с ценни книжа на дружества, които не провеждат редовните си годишни общи събрания на акционерите и на такива, които са в ликвидация, фалит или в несъстоятелност.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg