Как да трупаме самоувереност?

3299
Как да трупаме самоувереност?

Много малко хора успяват в бизнеса без известна самоувереност. Въпреки това всички, от младите хора, които са получили първата си работа, до опитните бизнес лидери, имат моменти, дни, месеци и дори години, когато се чувстват несигурни относно способността си да се справят с предизвикателствата, пише Business Insider. Никой не е застрахован от подобни периоди на несигурност в работата си, но те не трябва да ви спират.

Какво казват експертите

"Самоувереността се равнява на сигурност, на положителна емоция и на по-добро представяне," казва Тони Шварц, президент и CEO на The Energy Project и автор. Въпреки това той признава, че "несигурността преследва съзнателно или несъзнателно всяко човешко същество, което е срещал." Преодоляването на тези съмнения в собствените възможности започва с обективното оценяване на вашите възможности (и вашите недостатъци), след което ще се почувствате достатъчно комфортно, за да извлечете ползи от тях (и да ги коригирате), добавя Дебора Грюнфелд професор от Станфорд. Ето и няколко насоки за всичко това:

Подготовка

Както се казва: Упражненията водят до съвършенство. "Най-добрият начин да изградите самоувереност в дадена област е да инвестирате енергия в това и да работите здраво," казва Шварц. Много хора се отказват когато си помислят, че не се справят добре в определена работа или задача, приемайки, че усилията са безрезултатни. Шварц обаче твърди, че целенасочената практика почти винаги надделява над естествените умения. Ако се чувствате несигурни по отношение на способността си да правите нещо (да говорите пред голяма аудитория, да водите преговори с труден клиент), започнете като практикувате нужните за това умения в безопасна среда. "Упражненията могат да бъдат много полезни и силно се препоръчват, защото в добавка към изграждането на самоувереност, те помагат и за подобряване на качеството. Изнесете презентацията повече от един път преди деня, в който наистина трябва да го направите. Направете суха тренировка преди отварянето на нов магазин," казва Грюнфелд. Дори и хората, които са уверени в своите способности, могат да добият още по-голяма увереност с по-добра подготовка.

Положете извънредни усилия

Уверените хора не само искат да се упражняват, те също така имат желание да си признаят, че не могат и не знаят всичко. "По-добре е човек да знае кога има нужда от помощ, отколкото обратното," казва Грюнфелд. "Необходима е определена степен на увереност, особено увереност в способността ви да се учите, за да признаете, че имате нужда от напътствия или подкрепа."

От друга страна не позволявайте на скромността да ви пречи. Хората много често се влияят прекалено много от това, което другите биха си помислили, за да се концентрират върху това какво те могат да предложат, казва Кейти Оренстайн, основател на организацията с идеална цел The OpEd Project, която дава възможност на жени да влияят върху публичната нагласа, като публикуват свои мнения в печатни издания. "Когато осъзнаете каква е вашата стойност за другите, самоувереността вече не е въпрос на самоизтъкване," обяснява тя. "Всъщност, самоувереност вече не подходящата дума. Вече става въпрос за цел." Вместо да се тормозите от това какво биха си помислили другите за вас или вашата работа, се концентрирайте върху уникалните възможности, които вие внасяте в работата.

Получавайте обратна връзка когато имате нужда от това

Не би трябвало изцяло да разчитате на мнението на другите, за да подсилвате егото си, но потвърждението може също да бъде ефективно при трупането на самоувереност. Грюнфелт препоръчва да попитате някой, който е загрижен за вашето развитие и за качеството на вашата работа, какво мисли. Трябва обаче да избирате хора, които ще ви дадат истинска обратна връзка; Грюнфелд отбелязва, че когато оценките за представянето ни са изцяло положителни, ние спираме да им вярваме. След това използвайте искрените позитивни коментари, които получавате, като талисман.

Помнете също така, че някои хора имат нужда от повече подкрепа от други, така че не се срамувайте да молите за нея.

Поемайте рискове

Придържането само към това, в което сте силни, е добра тактика, но не и ако това означава, че се колебаете да приемете нови предизвикателства. Много хора не знаят на какво наистина са способни, докато не бъдат подложени на истински тест. "Опитвайте неща, които не мислите, че можете да правите. Провалът може да бъде много полезен при изграждането на самоувереността," казва Грюнфелд. Разбира се, често нещата са много по-лесни на думи, отколкото на действия. "Усещането, че не си добър в нещо, е лошо. Увереността ви обаче скача когато станете по-добър в нещо," казва Шварц. Не приемайте обаче, че трябва постоянно да се чувствате добре. Всъщност, единствения начин да израствате е като се подлагате на натиск. Осигурявайки си помощ от околните може да улесни нещата. Грюнфелд препоръчва да помолите супервайзорите си да ви позволят да експериментирате с нови инициативи или умения, когато залогът е относително малък, след което да ви подкрепят докато се борите с тези предизвикателства.

Няколко важни принципа

- Бъдете честни пред себе си за нещата, които знаете и които все още трябва да учите

- Упражнявайте се в нещата, за които сте несигурни

- Приемайте нови възможности, за да докажете, че можете да се спрвяте с трудни неща

- Не се концентрирайте прекалено много върху това дали притежавате или не притежавате способности. Вместо това мислете за стойността, която придавате

- Не се колебайте да молите за чуждо потвърждение, ако имате нужда от това

- Не се притеснявайте за това какво ще мислят другите. Концентрирайте се върху себе си, а не върху хората, които говорят на теория или изказват оценка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ххй
# 0
15:05 | 25 May 2011
Самоувереност се трупа с пари в джоба Като нямаш пари колкото и да си самоуверен си просто един въздъх под налягане а то си ли1и отдалеч
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg