Как да участваме в пазара на недвижими имоти в Европа?

1565
Как да участваме в пазара на недвижими имоти в Европа?

Пазарът на недвижимите имоти в Европа е най-големият в света, като съставлява малко под 40% от глобалния. Какви са начините обаче да се участва в него. На този въпрос отговарят специалисти от сайта за недвижими имоти в изданието europe-re.com.

Три са алтернативните инвестиции на пазара на недвижимите имоти пред директните покупки на недвижими имоти.

На първо място съществува възможност за участие на пазара на недвижими имоти посредством частни инвестиционни фондове, които не са листнати на фондовата борса. Вторият начин е закупуване на акции от публични фондове, листнати на борсата, а третият е участие на пазара на деривати, свързани с недвижимите имоти.

Посочените три метода са алтернативна форма на директните инвестиции в недвижими имоти, които за по-малките инвеститори им спестяват редица неудобства, като размерът на инвестицията не е задължително да е значителен, те разпределят риска, купувайки различни активи, съществуват редица културни различия и административни неудобства в различните европейски страни, мобилност на активите и др.

Чрез предоставянето на средствата си на управление в инвестиционни фондове, специализирани при инвестициите в недвижими имоти, от една страна, инвеститорите се освобождават от ангажимента да са специалисти или да отделят значително време за следенето на пазара на недвижими имоти, а от друга, имат достъп до широк портфейл от недвижими имоти, притежавайки пропорционална на техните средства част от него.

Частните инвестиционни фондове за недвижими имоти са се повишили значително през последните години. Към края на септември миналата година в Европа са съществували 481 такива фонда с активи на стойност 328.5 млрд. долара.

От 2005 година е основан паневропейски индекс, следящ представянето на тези фондове, като до момента той непрекъснато е изпреварвал по ръст този на паневропейския IPD, факт, доказващ ефективността на подобен род фондове.

Основната част от ръста на тези фондове е дошла от такива, ограничени до относително големи институционални инвеститори с по-агресивна стратегия и склонност към поемането на по-високи рискове.

Популярни през последните години станаха и частните фондове с мултинационален характер под формата на съдружия, при които един от съдружниците е отговорен за управлението на активите на фонда.

Повечето от частните инвестиционни фондове, основани през 90-те години са фондове от затворен тип, при които предварително се оповестяват целите за инвестиции на фонда и продължителността на неговия живот, след което той прекратява съществуването си.

Листнаните на борсата фондове за инвестиции в недвижими имоти - Real Estate Investment Trusts (REITs) са относително нови и не особено познати за повечето от големите европейки пазари, като едва наскоро бе прието законодателство, уреждащо статута на подобен род фондове.

На фона на относително ниското ниво на активите на подобен род фондове - едва 3% към момента, анализаторите очакват бурно развитие за този род фондове и достигане на тежест от 9.6% през следващите пет години.

Третата алтернатива за участие на пазара на недвижимите имоти в Европа, последством деривати, се изразява в покупката на различни такива, базирани върху индекси на недвижими имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...