Как да забогатеем?

15295
Как да забогатеем?

По данни на Google Trends, през 2013 година един от 10-те най-често срещани въпроса, който българи са задавали на търсачката, е: “Как да забогатеем?”.

Макар на пръв поглед задаването на такъв въпрос да изглежда абсурдно, ние се допитахме до финансови анализатори от водещата в страната небанкова финансова институция Карол Капитал Мениджмънт относно трите най-популярни начина, чрез които различни личности от цял свят са успели да направят пари в своя живот.

Най-популярният начин си остава бизнесът, без значение дали инвестираме в свой собствен или ставаме съдружници чрез инвестиции в акции на капиталовите пазари.


Инвестиране

Не всеки обаче има необходимия капитал, необходимите знания, необходимите контакти, за да започне собствен бизнес.

Докато постигнем тези неща, а дори и след това, можем да се възползваме от потенциала, който ни предлагат инвестиците в акции на капиталовите пазари. Но защо точно акции, защо не имоти или злато?

Вижте още: Три неща, които дърпат надолу стандарта ви на живот

В графиката по-долу можете да намерите отговор на този въпрос, ако разгледате средното нарастване на цените на активи като имоти, злато и акции. Данните са за период от 30 години - между 1980 и 2010 година.

Средно нарастване на цените на американските акции, международните акции, жилищата в САЩ, златото и инфлацията в САЩ за периода 1980-2010 (Източници: Raymond James Financial, Bureau of Labor Statistics, Irrational Exuberance)

Както става ясно от диаграмата по-горе, цените на недвижимото имущество и златото имат склонността в дългосрочен план да се изменят с темп, близък до този на инфлацията.

Друга възможност за инвестиция, всъщност, е свободното ни време. Повечето хора по света всеки ден разполагат с 1-2 часа, които биват изразходени в „правене на нищо“. За най-активния работен период на хората обаче, между 25-50 години, това би било свързано с около 18 месеца на пълно бездействие.

Кариерно развитие

Кариерата е следващото най-силно оръжие, що се отнася до финансовия просперитет на някои от най-успелите по света.

Избирането на правилен професионален път, борбата за добро образование в по-реномирана институция, изборът на правилна географска локация – това са само част от нещата, върху които можем да се замислим.

Какво сме постигнали, къде сме сега? Накъде да потеглим, за да повишим своя стандарт на живот?

Контролиране на разходите

Хората в страните с по-висока финансова култура си правят бюджет, не купуват и не наемат по-големи жилища, отколкото са им нужни. Също така не харчат прекалено много от свободните си средства за поддръжка или покупка на нови автомобили.

По-скъпата кола вероятно спомага за по-високото самочувствие на притежателя й. Но замисляме ли се, когато купим нов автомобил за, например, 50 000 лева или дори по-голяма сума, колко бързо пада цената на това удоволствие още през първите няколко години?

Ето няколко забавни примера от някои от най-известните милиардери, които отдават голямо значение на контролирането на разходите и не смятат за нужно да притежават скъпа кола:

-Джим Уолтън, най-малкият син на основателя на Уол-Март Сам Уолтън, притежава пикап на над 15 години;

-Ингвар Кампрад, основател на ИКЕА, притежава 10-годишно Волво;

-Азим Премжи, един от най-известните индийски предприемачи, притежава Тойота Корола;

-Марк Закърбърг, основателят на Фейсбук, притежава Акура, която струва едва USD 30 000.

Ако имате интерес и към по-доброто управление на личните ви финанси, можете да се запишете и за безплатен уебинар на Карол Капитал Мениджмънт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg