Как да защитите портфейла си?

2384
Как да защитите портфейла си?

Ключът към успеха в дългосрочното инвестиране е запазване на капитала. Едно от правилата на Бъфет, най-великият инвеститор в новата история, е никога да не губи пари.

Това, разбира се, не означава, че позициите трябва да се закриват в първия момент, когато минат на отрицателна територия, а че загубите трябва да са в рамките на допустимите норми, които сте заложили.

Ето и някои от най-добрите варианти за предпазване на портфейла от страна на инвеститорите.

Диверсификация

Един от най-разпространените и познати начини за намаляване на риска при инвестициите, широко застъпен от съвременните портфейлни теории. Тя дава възможност на инвеститорите да намалят специфичния риск, свързан с определени компании сектори и т.н. Диверсификацията включва държането на много и най-различни активи в портфейла на инвеститорите от различни класове, пазари, купени в различно време и т.н.

Според някои финансови специалисти добре диверсифициран портфейл е този, съдържащ 12, 18, или дори 30 позиции. Добавянето на некорелирани класове активи, като облигации, суровини, валути и др. също съдействат за намаляване на волатилността на портфейла.

Опции

Макар и широко известни за повечето инвеститори, като че ли последните рядко ги използват и забравят, че те са изключително добро средство за застраховане. Изследвания сочат, че между 1926 и 2009 година индексът S&P 500 се е понижавал в 24 от 84-те години, или в 25% от времето. Това е един значителен процент.

Често инвеститорите стигат в момент, когато позициите им са на печалба и те усещат, че трябва да излязат от пазара. Единият вариант е да закрият позициите си. Вземането на глътка въздух от индексите обаче, понякога е само предвестник на по-голямо повишение и излезлите от позиции инвеститори, рискуват да го пропуснат.

За тези, на които не им се иска да закрият своите позиции, но искат и да се застраховат използването на опции е може би идеалният вариант. С купуването на пут опции, даващи правото да се продава определен актив на дадена цена, те могат много добре да се застраховат от движение в неблагоприятна за тях посока.

Стопове

Поставянето на ограничаващи загубите поръчки, са от ключово значение за държане на загубите в разумни граници. Те намаляват риска от загуби, които сериозно да навредят на капитала.

Също така те предполагат стриктно следване на първоначално заложената стратегия, без текущото й променяне. Много често инвеститорите са склонни да търпят загуби, превишаващи първоначалните им цели, в очакване нещата да се оправят. Това обаче понякога не се случва и инвеститорите фалират.

Дивиденти

Инвестициите в изплащащи дивидент акции е може би най-слабо известния начин за предпазване на портфейла. В исторически план дивидентите заемат значителна част от общата възвращаемост на дадена компания. Понякога те могат да съставляват и цялата. Притежаването на стабилна компания с добър дивидент е от изключителна важност за предпазването на портфейла от акции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Blondy
# 0
15:12 | 17 December 2011
Thanks for the great info dog I owe you biiggty.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg