Как един трейдър откри „пълноценното съществуване“

3305
Как един трейдър откри „пълноценното съществуване“

„Пълноценното съществуване смесва бизнеса и добродетелта.“ Тези думи са катализатор на коренна промяна в живота на трейдъра Кен Шибусава, с когото ни запознава Bloomberg.

Когато навършва 40 години, Шибусава прави преоценка на двете десетилетия, прекарани като служител в компании на Wall Street и започва да се чуди какво прави с живота си. Поставяйки под съмнение избора си на кариера, трейдърът се обръща към съчиненията на своя прапрадядо, който основава първата банка и първата фондова борса в Япония, след като посещава Европа през 60-те години на 19-и век.

Сред ученията, с които се запознава Шибусава, най-силно впечатление му прави споменатото по-горе определение за пълноценното съществуване. Тези думи го карат да обърне гръб на вечно преследващите печалбата брокерски отдели в институции, като Goldman Sachs и Moore Capital Management, и да основе собствена фирма за управление на активи.

Неговата цел е да накара японските спестовници да влагат парите си в акции, като им предложи нискотарифна опция за дългосрочни инвестиции.

„Бях трейдър, ориентиран към краткосрочния план, но прозрях необходимостта от дългосрочна перспектива,“ споделя пред Bloomberg навършилият 55-годишна възраст Шибусава.

Шибусава заменя по една от 30-те компании в портфолиото на своя фонд на година. Остатъкът от времето си прекарва основно в това да окуражава японските компании и техните инвеститори да комуникират повече.

Компанията му - Commons Asset Management, си партнира с Rheos Capital Works Inc. и Saison Asset Management Co, за да наложи този подход, който те наричат „тревопасен“. Предвид факта, че голямата част от спестяванията на японците са в банки, които практически не изплащат никаква лихва, тяхната визия е да убедят индивидуалните инвеститори, че фондовият пазар предлага най-добрата възможност за спестяване за бъдещето и да тласнат икономиката на страната напред, като насочат капитала към най-добрите компании.

Този японски трейдър има 150 млн. долара, но никой не знае кой еИзвестен само с псевдонима си CIS, този човек е натрупал близо 150 млн. долара от дейтрейдинг

 Вече се забелязват признаци, че този модел набира скорост. Фондът на Шибусава Commons 30 се представя по-добре от 88% от своите конкуренти, както и от японския индекс Topix. И докато размерът на активите, управлявани от фонда, остава малък – 235 млн. долара, то той е нараснал с 29% само за последната година.

Ключът е да откриеш компании, които ще могат да се разрастват и след поколение, споделя Шибусава. И въпреки че Commons 30 следи рентабилността и пазарната стойност на компаниите, за да направи своя избор, то фондът също така се фокусира върху това дали една компания има добра корпоративна култура и дали е открита към своите инвеститори.

Според  Шибусава, концентрираните авоари на фонда не са толкова рискови, колкото изглежда на пръв поглед, тъй като се състоят най-вече от акции на сини чипове, които се купуват от другите инвеститори по време на спадове. Пример за това са козметичният гигант Shiseido и най-голямата трейдърска компания в страната Mitsubishi Corp, чиито акции се покачиха от началото на годината, независимо от общия спад на японските фондови пазари.

Шибусава признава, че кариерата му на трейдър е по-доходоносна за него от сегашното му начинание. Но „хората от сектора на финансовите услуги чувстват, че има някаква празнота в сърцата им“, казва още той. „според мен те се чувстват като в капан.“

Изпълнените с адреналин дни от трейдърската му кариера са останали далеч в миналото. Днес Шибусава прекарва времето си в организацията на събития, където клиентите му могат да се срещнат с корпоративни ръководители и да получат информация от тях по въпроси, касаещи различни аспекти от дейността на ръководените от тях компании.

В началото някои компании приемат тези срещи с дребните инвеститори с неохота, но впоследствие виждат ползата от това.

Шибусава не е забравил и прочутия си предшественик, на когото фондът му в известен смисъл дължи своето създаване.

След като посещава Световното изложение в Париж през 1867 г., Еичи Шибусава осъзнава, че феодална Япония трябва да изгради воята индустрия и икономика. Той основава първата банка в страната - First National Bank – и помага за основаването на 500 компании, сред които и Токийската фондова борса.

Еичи присъства в японските учебници, а посветеният на живота му музей в Токио е една от туристическите забележителности в японската столица.

„Все едно сравнявате слон с мравка,“ така Кен Шибусава отговаря на въпроса дали смята, че работата, която върши, си прилича с делото на Еичи. „Осъзнах обаче, че в известен смисъл аз върша същото нещо. В общи линии той е казал: банката е могъща река, а парите, които не се събират в нея, са малки капки роса, които падат една по една; но ако капките роса се събират в банката, то тя постепенно ще се превърне в голяма река, която ще има мощта да захранва икономиката на Япония.“

Снимка: commons30.jp

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...