Как инвеститорите се самозалъгват?

2866
Как инвеститорите се самозалъгват?

Средният инвеститор не струва – за това сме писали неведнъж. И макар това да е факт, инвеститорите имат склонността да се самозалъгват и да повтарят едни и същи грешки в инвестирането, докато не загубят всичките си пари (и често правят това неведнъж).

Разбира се, трупането на опит е свързано с правенето на грешки. От тях обаче трябва да си вземате поука и да не се опитвате да ги повтаряте.

Ето някои от най-често срещаните грешки сред щатските инвеститори, дадени от финансовото издание Market Watch:


1. Мога да бия пазара

Хората, които са убедени в тази теза, често удобно пропускат един факт. Дори професионалните инвеститори трудно постигат това.

Вижте още: Най-малко фондове бият пазара от 10 години

Много изследвания сочат, че активно управляваните инвестиционни фондове се представят системно по-зле от пазара. Хеджфондовете са се представяли с 97 процентни пункта по-зле от широкия индекс S&P 500 от края на 2008 г. насам.

При „бичи пазар“ резултатите на дребните инвеститори могат да са доста добри и дори да са по-добри от представянето на пазара. Нещата обаче често бързо се променят и придобиват катастрофални размери при промяна на посоката.

2. Избраните от мен акции са най-добрите

Често обвързваме резултатите си с личните си качества. Критично влияние обаче има посоката на пазара.

Един пример. Широкият индекс S&P 500 е нараснал над три пъти от дъното си през 2009 година, така че логично, ако имаме щатски акции, те да са се представяли добре през този период. Това обаче не бива да ни дава крила и да ни кара да загубим представа за действителността.

Проблем може да стане прекомерната търговия, която, освен на по-големи разходи, ни излага и на рискове от това по-често да бъркаме или да сме срещу основния тренд на пазара.

3. Вината е в пазара

Много от инвеститорите не могат да приемат, че грешат. Те търсят вината в пазара, във Фед, в чуждите инвеститори, в институционалните инвеститори, в пенсионните фондове и т.н.

Вината обаче е изцяло в тях и колкото по-бързо го осъзнаят, толкова по-бързо могат да станат успешни и да спрат да губят пари.

4. Портфейлът ми нарасна много

Това може и да е така. Въпросът обаче е каква част от ръста е дошла от капиталови печалби и каква от добавянето на нови средства през определен по-дълъг период (примерно през последната една година).

5. Това е загуба само на „хартия“

Ако купите акции по 10 лева и те моментно се понижат до 8 лева, това са два лева загуба, нали така? Не и според много инвеститори.

Те смятат, че загубата е реална, само ако се закрие позицията. Желанието им да излязат на нулата пък ги подтиква към грешни емоционални решения, като например да добавят към позицията на по-ниска цена или да правят сделки с цел „отмъщение“. Обикновено тези случаи водят само до по-големи загуби.

6. Купих актива за диверсификация

Когато една инвестиция не се движи в желаната посока, често я слагаме в друга графа – „за диверсификация“.

Това се случи със златото, чиято цена се повиши с над седем пъти през последното десетилетие до 2011 година. Вместо да продължи да поскъпва обаче, златото регистрира сериозен спад през следващите няколко години.

Инвеститорите пък все още не се отказват от губещите си инвестиции в злато, като вече го държат за „диверсификация“.

Ето как да станете феноменален инвеститор

7. Този път ще изляза преди срива

Всички говорят за потенциална корекция и всички пазарни участници си мислят, че ще могат да се отърват от позициите си преди потенциален срив.

Историята сочи обаче, че това рядко се случва, особено при индивидуалните инвеститори, които винаги искат да закрият позициите си на печалба.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg