Как обяд за 650 000 долара с Уорън Бъфет променя един живот?

15672
Как обяд за 650 000 долара с Уорън Бъфет променя един живот?

Тази година, седемнадесетия пореден обяд с милиардерът инвеститор Уорън Бъфет бе спечелен на аукцион точно за същата рекордна сума, която бе платена през 2012-та година, в размер на 3 456 789 долара.

Тази сума може да ви се струва абсурдно висока само за един обяд, на който можете да доведете до седем приятели, (макар и с гениалният инвеститор), нещата може далеч да не стоят така.

Вижте още: Платиха над 3 милиона долара за обяд с Бъфет


Поне не за един портфолио-мениджър, платил сумата от 650 000 долара за обяд с Бъфет.

Инвеститорът Гай Спиър, печели през 2008 година, заедно с неговия приятел Мониш Пабрай, като по-късно описва преживяването си в книгата „Образование за инвеститорът в стойност“.

Спиър, основател на фонда Aquamarine Fund, пише по-късно, че срещата му с Бъфет е „променила живота му“ относно инвестициите и ежедневието му.

На 25-ти юни 2008-ма година, Спиър, Пабрай, техните жени и двете им дъщери се присъединиха към Бъфет за обяда.

„Бях много напрегнат преди това“, споделя Спиър пред финансовото издание Yahoo Finance. „Исках Уорън да ме хареса. Знаех, че не трябва да ме харесва, за да обядва с мен. Предната нощ не спах много добре. Появих се малко с усещането като за много важен изпит“, споделя още Спиър.

Бъфет веднага разведрява обстановката, като казва, че могат да го наричат „Уорън“, като се шегува с малката дъщеря на Пабрай, че яде неща, които би ял и на пет години.

Хапвайки средно-изпечени пържоли и пиейки Coca-Cola, (разбира се, Cherry Coke за Бъфет) те прекарали три часа, разговаряйки за всякакви теми от живота.

Не бяха важни само умните мисли, които Бъфет споделяше, но всички малки неща, които можеха да се открият в контекста на разговора от знанието и мъдростта на инвеститорa.

Само да си в една стая с Бъфет е достатъчно да научиш много неща, коментира Спиър. „Вярвам, че въздухът вибрира по различен начин около някои хора“, допълва още портфолио-мениджърът.

Бъфет дава като съвет на Спиър и Пабрай: „Заобикаляйте се с хора, които са по-добри от вас и на които не можете да помогнете, ако не ставате по-добри“.

Това което в най-голяма степен остава в съзнанието на двамата от Бъфет обаче, е неговият съвет по отношение на нуждата от публично одобрение и признание. За да подкрепи тезата си Бъфет задава следния въпрос: „Какво бихте предпочели? Да ви смятат за най-добрия любовник в света, но вие да си знаете, че сте най-лошия, или да да сте най-добрия любовник в света, но другите да си мислят, че сте най-лошия?“.

Спиър открива, че това е най-важният урок, който може да се използва и в  инвестирането.

„Дали финансовата криза от 2008-2009 година щеше да се случи, ако финансовите експерти живееха с този принцип? Бъфет ми помогна да разбера, че един от най-опасните начини на мислене е, че след като всички го правят, значи е нормално“, коментира Спиър.

„Може би една от най-определящите характеристики на Бъфет е, че той просто живее според вътрешните си норми. Не просто прави това което е правилно, а прави това, което е правилно според неговите стандарти. Няма нищо фалшиво в него, за което се убедих по време на обяда ни“, допълва още мениджърът.

Спиър, който през 1996 година започва да управлява пари, след като баща му му поверява 1 милион долара променя много неща в начина по който прави бизнес след срещата си с Бъфет.

На първо място спира да таксува новите клиенти с такси за управление. След това се мести заедно със съмейството си в Цюрих, следвайки примера на Бъфет, че пари могат да се управляват и извън Ню Йорк. Спиър все по-рядко започва да гледа и своя Bloomberg терминал и котировките на акции, по примера на своя ментор.

„Хората винаги ще ви спират да правите правилните неща, ако са нетрадицонни“, коментира още Бъфет по време на обяда.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg