Как по-бързо да заличите задълженията по кредитната си карта?

4658
Как по-бързо да заличите задълженията по кредитната си карта?

Много хора попадат в капана на „вечната задлъжнялост“ по отношение на кредитните си карти с това, че плащат минималната погасителна вноска. Тя обикновено се изчислява, като към дължимата лихва върху ползваната сума се добавя изплащане на минимална част от главницата (например 1%).

Макар погасяването на минималната сума да ви изглежда привлекателно (защото ще ви оставя с повече разполагаеми средства, имайте предвид, че по този начин ще изплащате задължението по кредитната си карта с години.

Виж още: Четири неща, които да не правите с кредитната си карта


А кредитните карти безспорно са едни от най-скъпите източници на финансиране (макар и едно от най-удобните).

Как да погасите по-бързо това скъпо задължение?

Ако имате лимит от 10 000 лева по кредитната си карта (с лихва от 15% годишно), който сте ползвали напълно, то плащането на минималната погасителна вноска (1% от главницата плюс лихвите), ще направи така, че ще покриете напълно задължението си след близо 28 години. В същото време ще платите около 12 000 лева под формата на лихви. Това не е особено добър финансов план.

Много по-добре е да определите срок, за който искате да погасите кредитната карта и да използвате калкулатори, които да ви посочат каква месечна сума трябва да внасяте.

Например, ако искате да покриете задължението си за три години, то трябва да заделяте по 347 лева на месец. Ако искате да направите това за четири години, то сумата, която трябва да внасяте, намалява до 278 лева. Петгодишен план ще изисква вноска от 238 лева на месец и т.н.

Много е важно да съблюдавате и лихвите по кредитните карти. Критично е да прибягвате към кредитни карти с по-ниски лихви. Това ще ви позволи при една и съща вноска да намалите срока за изплащане на това задължение, както и платените лихви.

Например изплащането на кредитна карта с ползван лимит от 10 000 лева и лихва от 21.99% годишно ще изисква четири години и девет месеца за заличаване на задължението при вноска от 285 лева. По това задължение сумарно ще се платят 6 165 лева лихви.

Понижаване на лихвите до 12% обаче ще съкрати срока на изплащане с една година и един месец при същата вноска, като платените лихви ще са едва 2 378 лева. Това ще ви спести 3 700 лева под формата на лихви.

Друг критичен момент за това колко бързо можете да се отървете от това скъпо задължение е
каква сума максимално можете да насочвате към намаляване на задължението ви. Когато правите бюджета си и планирате към кои задължения да насочите най-много от разполагаемите средства, кредитната ви карта трябва да е с приоритет (поради това, че е едно от най-скъпите ви задължения).

Виж още: Десет факта за кредитните карти

В разглеждания случаи, при ползвани 10 000 лева от карта с лихва 15% годишно, допълнителни 25 лева, внасяни на месец към 347-те лева за тригодишния ви план, ще съкратят срока за изплащането на задължението с три месеца и ще ви спестят 213 лева под формата на лихви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

четящ
# 0
09:04 | 17 April 2015
не е ли по добре, да се рефинансира КК с потребителски кредит на 8% лихва и така ще се спести от лихва
четящ
# 1
13:04 | 16 April 2015
Моля, прочитайте статиите преди да ги публикувате. Визирам: "Критично е да прибягвате към кредитни карти с по-ниски лихви." и в отговор на това по-надолу: "Това ще ви спести 3 700 лева под формата на лихви.". Не разбрах кое е критичното на това да се избере карта с по-ниска лихва, от което ще се спести от вноската по лихвата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg