Как попадате в кредитната примка?

3906
Как попадате в кредитната примка?

Свръхзадлъжнялостта е все по-често срещано явление, което може да има много тежки последствия след себе си, включително загуба и конфискуване на имущество. Ето как най-често хората попадат в кредитната примка, според финансови специалисти:

1. Приравнявате кредита с налични средства

Много от хората третират разполагаемия баланс по кредитните си карти с „пари в джоба си“. Така те харчат без да си дават сметка, че на тези средства ще трябва да плащат сериозни лихви. Нещата се усложняват още повече от факта, че обикновено кредитните карти са с изключително високи лихви, както и със сериозни такси, ако решите да теглите от тях пари в брой.


Друг сериозен недостатък на кредитните карти е, че намаляват възможността ви да теглите кредит със значително по-ниски лихви - например ипотечен или потребителски.

Решението?

Ползвайте кредитните карти до размер, който можете напълно да погасите при следващата си заплата, или за покупки на стоки, които ще възстановите в рамките на гратисния период. Никога не теглете пари от кредитната си карта!

2. Опитвате се да поддържате нечий друг стандарт

Много от хората изпадат в задлъжнялост, която превишава техните възможности, защото се опитват да гонят, или поддържат стандарта на други хора – приятели, роднини, съседи и т.н. Важно е да сте наясно с това какво можете да си позволите и какво не, за да не изпадате в неприятни ситуации.

Решението?

Замислете се, че хората, на които се опитвате да подражавате, се различават съществено от вас по доходи или и те са изпаднали в сериозна задлъжнялост, която може да им коства не само от настоящия начин на живот, но и от бъдещия.

3. Не разграничавате нуждите от желанията си

Важно е да определите приоритетите си и да ги спазвате, като най-отпред при тях да поставите разходите, които трябва да правите всеки месец. Едва след това можете да помислите да се поглезете с нещо, което ви се иска, но след като прецените можете ли да си го позволите.

Решението?

Хората, които не могат да разграничат нуждите от желанията си, е добре да ги напишат на един лист и да започнат по метода без кое не могат да минат през следващия месец. Освен да съставите подобен лист, трябва и да се придържате към него в разходите си.

4. Липса на финансова култура

Някои хора просто нямат достатъчно богата  финансова култура и не знаят как да бюджетират и да управляват своите лични финанси. Дали ще е поради липса на образование или че темата за парите е била табу в семействата, те правят грешки без да осъзнават какви последствия ще имат.

Решението?

Никога не е твърде късно да се образовате. В интернет има достатъчно материали и мнения на специалисти, които могат да ви подпомогнат в това да не изпаднете в прекомерна задлъжнялост. Ако не сте уверени в способностите си е много по-добре да прибегнете до услугите на финансови консултанти, отколкото да оставите нещата да се разрешат от само себе си.

5. Надявате се на най-доброто, но не се подготвяте за най-лошото

Често взимаме инвестиционни решения с надеждата, че те ще ни доведат до по-добър живот, без да имаме план „Б“. Дори и да развивате перспективен (според вас бизнес), направете си фонд за спешни нужди, на който да разчитате в случай на настъпване на непредвидени събития.

Решението

Определете в бюджета си сума, която да заделяте всеки месец. Ако се опасявате, че нямате воля да правите това, автоматизирайте процеса. Бъдете сигурни, че сте застраховали бъдещия си доход, ако сте задлъжнели и има членове на семейството, които разчитат на него.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg