Как сами си отрязваме шансовете на интервюта?

5441
Как сами си отрязваме шансовете на интервюта?

Грешка в автобиографията или мотивационното ви писмо може да ви извади автоматично от списъка на кадидатите за дадена работа.

Това е така, защото повечето от мениджърите по подбор на персонала смята, че както се отнасяте с подготовката си за кандидатстване, така и ще си вършите и работата - тоест без много внимание.

Изследване сред 100 изпълнителни мениджъри в Канада сочи, че над една пета от тях биха отхвърлили кандидата при една грешка, а 28% при две грешки в автобиографията или мотивационното писмо, според изследване на консултантската компания Accountemps.


Резюмето ви е първото впечатление, което ще оставите пред бъдещия си работодател, както и първата възможност да натрупате червени или черни точки.

Положителното донякъде е, че 19% отговарят, че биха разгледали молбата и кандидатурата при четири и повече грешки. Все пак не си намалявайте сами толкова много шансовете.

Ето и някои други неща, които ако направите, смятайте, че почти със сигурност няма да ви се обадят.

1. Закъснявате.

Отивате с петнадесет минути закъснение и започвате да обяснявате как трафикът ви е възпрепятствал. На всеки е ясно, че може да се намерят хиляди оправдания. Щом като закъснявате за интервюто си, какво да си помисли работодателят кога ще идвате на работа, ако ви наеме.

2. Отменяте уговорения час в последния момент.

Най-вероятно, когато са ви канили на интервю, са ви попитали кога ви е удобно. Щом сте уточнили един час, не можете да се обадите петнадесет минути, преди това, за да искате промяна на часа.

3. Не се обаждате, че няма да дойдете на интервюто.

Ако сте направили това, то по подразбиране сте се отказали да кандидатствате за дадената позиция. И все пак направете си труда да звъннете примерно ден по-рано, за да кажете, че за момента не се интересувате от предлаганата позиция. Не се знае дали в бъдеще няма да кандидатствате отново в дадената фирма. Освен това знайте, че светът е малък и това може да ви изиграе лоша шега и при кандидатстването на подобни позиции във фирми от същия сектор.

4. Идвате подпийнал.

Пийни едно за кураж в случая не важи. Дори и петдесет грама твърд алкохол, въз основа на отделяната миризма, биха могли да оставят впечатление, че сте алкохолик. Щом го правите на интервюто, какво ли остава, ако започнете да ходите по 8 часа на работа.


5. Неприлични дрехи.

Дори и позицията да не изисква официално облекло, облечете се прилично. Освен ако не кандидатствате за стриптизьорка, то ултра късите поли и големи деколтета не са за препоръчване, а още по-малко предимство. Мъжете не е добре да се явяват по къси панталони, дори и навън да е 42 градуса. Други екзотики като чехли, хавайски ризи и т.н., също не са за препоръчване.

6. Не спазвате етикета.

Може човека срещу вас да се държи с вас приятелски и любезно, но повярвайте това е за да ви предразположи. Обръщения на ти, пич, копеле и други подобни в никакъв случай не са позволени. Шеги от насрещната цена са позволени донякъде, но от ваша страна се изисква въздържание. Дори и да знаете някакъв интересен виц не е там момента да го споделяте

7. Но и не прекалявайте със спазването му.

Ако се съсредоточите изцяло върху спазването на правилата и това какво не трябва да правите, вероятно ще изглеждате неестествено и ще се чувствате много сковано. Така че не прекалявайте.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

асд
# 0
16:07 | 15 July 2009
За мен това е пълна безмислица .... в крайна сметка има някакви етикети, но всички сме хора .... на всекиго може да се случи да не бъде перфектен във някакъв момент ... безгрешни хора няма
Edna
# 1
16:07 | 15 July 2009
При бърз прочит - две грешки. Ами сега? :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg