Как се хвърлят грешни пари по колите

4994
Как се хвърлят грешни пари по колите

С поскъпването на бензина за шофьорите става все по-важно да намират начини да намалят разходите си по поддръжка на автомобила, перо което и без това заема значителна ежемесечни разходи.

Ето и 10 излишни разхода за автомобили, представени от финансовото издание moneywatch.bnet.com.

1. Сменяте маслото по-рано от необходимото

Подмяната на маслото е основен бизнес за сервизите. Затова нищо чудно там да ви съветват да го сменяте на по-малко от необходимото километри. Вместо това прочетете какви са препоръките на производителя на вашия модел автомобил.

Да ползвате по-скъпо масло, което се сменя на повече километри, също е опция. При новите модели има масла, които могат да се сменят на 15 000 км., вместо на традиционните 10 000.

2. Използвате бензин с добавки

Освен ако не карате луксозен модел автомобил, който изрично изисква ползването на по-скъпо гориво, всичко друго си е загуба на средства. Няма еднозначни доказателства, че по-високият клас горива водят до спестяване и си струва допълнителния разход.

3. Не подменяте въздушния си филтър.

Ако не сменяте този филтър, той се задръства и значително влошава разхода на гориво, като намалява ефективността на работата на вашия автомобил. Допълнителният разход може да бъде между 10 и 15%, според специалисти. Подмяна на този филтър би следвало да се прави максимум на 20-30 хил. км. Ако шофирате в градски условия, където степента на запрашеност на въздуха и замърсеност е високо, се препоръчва дори по-честа смяна.

4. Не проверявате спирачките си.

Повечето сервизи ще направят преглед и на спирачките ви при годишния преглед. Ако все пак пропуснат - напомнете им. Това би ви спестило огромни неприятности в бъдеще, както и разходи, включително и опасност да участвате в ПТП.

5. Купувате устройства за намаляване на разхода на гориво или добавки.

Няма научни доказателства, че тези устройства вършат в действителност това, което се рекламира, или че заслужават инвестицията, поради традиционно високия разход, който изискват. Интересът към тях се повишава в моменти, когато цената на бензина нараства.

6. Игнорирате светлинните индикатори на таблото.

За да ви светне определена лампичка на таблото, явно има някаква причина и трябва да обърнете внимание на този проблем. В противен случай рискувате да възникне по-сериозен проблем, който да ви излезе значително по-скъпо.

7. Купувате най-скъпите на пазара гуми.

Възможно е продавачите да се опитат да ви убедят, че имате нужда от най-скъпите предлагани гуми, които обикновено се ползват от спортните или луксозни возила. Ако имате среден клас автомобил обаче тези гуми най-вероятно не са ви необходими. Можете да получите подобна ефективност и от гуми, които са в пъти по-евтини. Традиционно тези гуми не издържат и по-дълго, защото са по-меки, коментират специалисти.

8. Купувате вградена навигация.

Ако си купувате нов автомобил, такъв с фабрична навигационна система може да ви излезе значително по-скъп. Разликата може да достига дори 2000 долара. Този разход е напълно излишен при положение че бихте могли да си купите прилична навигационна система в рамките на 200 долара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...