Как се хвърлят грешни пари по колите

5136
Как се хвърлят грешни пари по колите

С поскъпването на бензина за шофьорите става все по-важно да намират начини да намалят разходите си по поддръжка на автомобила, перо което и без това заема значителна ежемесечни разходи.

Ето и 10 излишни разхода за автомобили, представени от финансовото издание moneywatch.bnet.com.

1. Сменяте маслото по-рано от необходимото


Подмяната на маслото е основен бизнес за сервизите. Затова нищо чудно там да ви съветват да го сменяте на по-малко от необходимото километри. Вместо това прочетете какви са препоръките на производителя на вашия модел автомобил.

Да ползвате по-скъпо масло, което се сменя на повече километри, също е опция. При новите модели има масла, които могат да се сменят на 15 000 км., вместо на традиционните 10 000.

2. Използвате бензин с добавки

Освен ако не карате луксозен модел автомобил, който изрично изисква ползването на по-скъпо гориво, всичко друго си е загуба на средства. Няма еднозначни доказателства, че по-високият клас горива водят до спестяване и си струва допълнителния разход.

3. Не подменяте въздушния си филтър.

Ако не сменяте този филтър, той се задръства и значително влошава разхода на гориво, като намалява ефективността на работата на вашия автомобил. Допълнителният разход може да бъде между 10 и 15%, според специалисти. Подмяна на този филтър би следвало да се прави максимум на 20-30 хил. км. Ако шофирате в градски условия, където степента на запрашеност на въздуха и замърсеност е високо, се препоръчва дори по-честа смяна.

4. Не проверявате спирачките си.

Повечето сервизи ще направят преглед и на спирачките ви при годишния преглед. Ако все пак пропуснат - напомнете им. Това би ви спестило огромни неприятности в бъдеще, както и разходи, включително и опасност да участвате в ПТП.

5. Купувате устройства за намаляване на разхода на гориво или добавки.

Няма научни доказателства, че тези устройства вършат в действителност това, което се рекламира, или че заслужават инвестицията, поради традиционно високия разход, който изискват. Интересът към тях се повишава в моменти, когато цената на бензина нараства.

6. Игнорирате светлинните индикатори на таблото.

За да ви светне определена лампичка на таблото, явно има някаква причина и трябва да обърнете внимание на този проблем. В противен случай рискувате да възникне по-сериозен проблем, който да ви излезе значително по-скъпо.

7. Купувате най-скъпите на пазара гуми.

Възможно е продавачите да се опитат да ви убедят, че имате нужда от най-скъпите предлагани гуми, които обикновено се ползват от спортните или луксозни возила. Ако имате среден клас автомобил обаче тези гуми най-вероятно не са ви необходими. Можете да получите подобна ефективност и от гуми, които са в пъти по-евтини. Традиционно тези гуми не издържат и по-дълго, защото са по-меки, коментират специалисти.

8. Купувате вградена навигация.

Ако си купувате нов автомобил, такъв с фабрична навигационна система може да ви излезе значително по-скъп. Разликата може да достига дори 2000 долара. Този разход е напълно излишен при положение че бихте могли да си купите прилична навигационна система в рамките на 200 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg