Как се инвестира (десет лесни стъпки)

11766
Как се инвестира (десет лесни стъпки)

Инвестирането не е сложен процес, който е в сферата на компетенцията само на хора от финансовия сектор. На практика този процес е прост и се свежда до това да насочите спестяванията си да работят за вас с времето.

Вижте още: Как да забогатеем?

Има много начини да инвестирате, както и много и най-разнообразни класове активи, от които да избирате. Общо взето, процесът на инвестиране обаче е доста сходен, независимо от пазара или актива, който ще изберете.


Ето десет стъпки, до които може да се сведе инвестирането:

1. Въведете ред във финансите си

Преди да започнете с инвестициите, трябва да сложите ред във финансите си. Да си направите бюджет, да определите с каква сума разполагате за инвестиции и каква сума ще можете периодично да спестявате и да добавяте към тях.

Това е важно, защото процесът на инвестиране трябва да е с дългосрочен хоризонт, тоест инвестираните средства трябва да са свободни поне за няколко години. Той също така не бива да е еднократен (да купите нещо и да забравите за него).

2. Научете базовите принципи на инвестирането

Не е задължително да сте финансов експерт, за да инвестирате. Нещо повече, статистиката сочи, че дори професионалистите често не се представят отлично при инвестициите.

Добре е да научите базови неща за инвестирането и да следвате съветите на велики инвеститори, като Бъфет, които препоръчват (на индивидуалните инвеститори) да се ориентират към пасивното инвестиране и да не се надпреварват с пазара.

В крайна сметка практиката сочи, че малцина сред професионалните инвеститори успяват да бият пазара, тогава какъв е вашият шанс?

Инвестирайте в прости неща, които разбирате, в големи компании със стабилен бизнес и изплащащи дивидент, в бизнеси които смятате, че ще съществуват и след векове.

3. Поставете си цели

Веднъж когато сте си направили бюджет и сте усвоили базови познания за инвестирането, е време да си поставите инвестиционни цели. Въпреки че всички участници на финансовите пазари целят да правят пари, мотивите им за това и техните цели са различни.

35-годишен инвеститор и 55-годишен инвеститор се отличават най-вероятно с различни инвестиционни цели и нужди. Целите трябва да са конкретни, прости и написани, както и закачени на видно място, за да не се отклонявате в „неправилна посока“ по пътя към тях.

4. Определете рисковия си профил и толеранс

Освен да си поставите инвестиционни цели, трябва да определите за себе си какъв риск сте склонен да поемете. Всички знаят, че за високи резултати се изисква по-голяма склонност към риск. Понякога инвеститорите обаче правят основна грешка, като поемат по-големи рискове, без това потенциално да е обвързано с по-добра доходност или да отговаря на склонността им към риск.

Подобни инвестиции са „обречени“ на неуспех още в началото, защото при първото излизане от зоната на „рисков комфорт“ инвеститорите са склонни панически да захвърлят инвестициите си.

5. Открийте инвестиционния си стил

След като сте определели инвестиционните си цели и толерантността си към риск, трябва да намерите и стила на търговия, който в най-голяма степен отговаря на тях. Дали ще е пасивен или активен, зависи само от вас.

Хората с по-малък толеранс към риска е по-добре да търгуват много по-рядко и да се насочат към по-слабо волатилни активи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg