Как се попада в кредитната спирала?

3819
Как се попада в кредитната спирала?

Животът на кредит е присъщ вече не само на американците, но и на европейците и съвсем отскоро и на българите. Непрекъснатите реклами на кредити и начина на живот на хората в останалите страни от Западния Свят ни натрапва, че „животът на кредит“ е нещо съвсем нормално.

Светът е затънал в дългове и наблюдаваната дългова криза в Европа трябва добре да подсказва какво може да се случи, ако живеем по-нашироко отколкото можем да си позволим.

Как точно обаче, попадаме в кредитната клопка и затягаме кредитната примка? На този въпрос дават отговор специалистите от Investopedia.com, като макар и описвайки американския модел, намираме много сходни черти на случващото се и у нас.


Всичко започва още от относително ранна възраст, със студентските кредити, които макар и все още не толкова популярни у нас, започват да набират сила.

Те са толкова сериозно перо в щатската задлъжнялост, че някои анализатори ги сочат като следващо огнище на дългова криза в страната.

Следвайки практиката добро образование е равно на добра реализация, студентите, които все още нямат стабилни и постоянни доходи прибягват до такива заеми.

Вземането на такъв кредит автоматично затруднява изключително личните финанси и поставя студентите в лоша ситуация. Липсата на възможност да намаляват този дълг, прави така, че за да покриват текущите си нужди за живот, студентите прибягват до кредитни карти, които са с изключително високи лихви и неизгодни условия.

Завършването на образованието е следвано от нуждата от покупка на автомобил, за да се търси работа. И докато се търси такъв в някои от представителствата, в които сте влезли, най-вероятно ще ви убедят да закупите автомобил на изплащане.

Така вноските по взетите кредити вече сериозно заплашват бъдещите ви доходи. Намирането на работа относително бързо става критично, за да не влезете в графата „лоши платци“, поради невъзможност да покривате вноската по някое от задълженията си.

Това, от една страна, може да ви накара да избързате и да не намерите най-подходящата и предпочитана работа, или най-добре платената такава.

Следващата стъпка е консолидация на дълга. Най-вероятно ще получите „изгодно“ предложение от някоя банка да обедините всичките си задължения в едно.

И макар това да има логика във връзка с високите лихви, които най-вероятно плащате по кредитните си карти, то от една страна ви прави задлъжнял по-дълго време, а от друга ви подтиква към нова задлъжнялост.

Намалената месечна вноска по вашите задължения ви оставя по-голям разполагаем доход, който отново започвате да харчите с лека ръка за неща, които не е сигурно, че са ви нужни. От друга страна, преструктурираният кредит ви прави задлъжнял най-вероятно за по-дълго време.

Българите са свикнали да живеят в собствено жилище и е много вероятно и вие да искате такова. Ипотечният кредит е най-сериозната и значителна стъпка към това да се направите длъжник на финансовата система в следващите 20-30 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
14:04 | 9 April 2018
заказать продвижение сайта ростов логин в скайпе SEO PRO1
Thomaspaymn
# 1
15:04 | 8 April 2018
заказать продвижение сайта в интернете логин в скайпе SEO PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg