Как се структурира устойчив на рецесия портфейл?

1596
Как се структурира устойчив на рецесия портфейл?

В последно време усилено се говори за евентуална рецесия в най-голямата световна икономика, която неимоверно би оказала ефект и върху всички световни финансови пазари.

Какво по-точно е рецесия? По принцип дефиницията на думата е следната – рецесия настъпва, когато има две последователни тримесечия с отрицателен ръст на БВП (а БВП е общата пазарна стойност на новите продукти и услуги, произведени в определен период от време). Или по-просто казано, рецесията е когато икономиката се свива.

Въпреки че забавянето на пазарите не винаги означава настъпване на рецесия, двете могат да вървят ръка за ръка, както се случи в САЩ през 1990 г. и 2001 г. В момента в САЩ съществуват сериозни опасения за настъпване на рецесия, но дали това ще стане, все още не може да се каже със сигурност.

При всички положения обаче, добре е човек да е подготвен за това. Ето някои съвети, които The Morningstar предложи на читателите във връзка със споменатите опасения:

Не продавайте, а купувайте

Всички знаем старата мъдрост “Купувай евтино, продавай скъпо”. В трудни икономически времена много хора правят точно обратното.

Когато започва рецесия не е време да ликвидирате инвестиции. В зависимост от времето, с което разполагате, може да успеете да преодолеете някои краткотрайни загуби.

Ако сте на възраст около 30 години и спестявате за пенсионирането си, най-вероятно ще имате възможност да преодолеете няколко малки спънки и в хода на времето нещата да се изгладят.

За да можете да се похвалите с такава възможност обаче, необходимо е да сте изградили портфейла си така, че да имате място за реагиране, т. е. да имате възможност да ограничавате загубите си.

Рецесията би могла да бъде и удобно време за разширяване на портфейла ви, дори и да не ви се вярва. Мениджърите на някои фондове в САЩ казват, че точно в последните няколко волатилни седмици са открили добри възможности за сделки. Така, че не изключвайте тази вероятност.

Не е лоша идеята да оставите някои неща “на автопилот", тъй като в трудни времена няма да е лесно за вас самите да правите трезви преценки, може да се доверите на пенсионен фонд, в който се правят вноски на редовни интервали.

Това, което е добре да не забравяте, е да следите каква е средната цена на инвестициите ви. Например, ако инвестирате в някой фонд, да речем 500 евро всеки месец, изчислявайте колко дяла купуват тези 500 евро всеки месец - дали повече или по-малко.

Спестявайте

Никога не се знае какво може да се случи в такова време, затова трябва винаги да сте подготвени. Добре е да имате заделени спестявания на стойност заплата ви за между три и шест месеца. Дръжте ги в някой сигурен фонд, който не е толкова подвластен на спадовете на пазара и където лихвата е по-висока, отколкото при обикновена банкова сметка.

Диверсифицирайте

Бъдете сигурни, че портфейлът ви е добре диверсифициран. Включете добри компании от сектори, които винаги ще бъдат актуални, като например здравеопазването. Хората винаги ще имат нужда от храна и лекарства, независимо от ситуацията. Инвестираме в чуждестранни акции също може да се окаже добра алтернатива.

В същото време, внимавайте да не се обвързвате прекалено много с циклични сектори, като медии, услуги, индустриални материали, технологии и т. н.

Ориентирайте се към по-нискорискови облигации. Когато икономиката изпадне в трудност, евтините облигации могат да се обезценят много и да станат сериозен проблем за вас. В същото време, редица инвеститори тогава ще обърнат вниманието си към нискорисковите облигации, като към по-сигурна инвестиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg