Как се структурира устойчив на рецесия портфейл?

1631
Как се структурира устойчив на рецесия портфейл?

В последно време усилено се говори за евентуална рецесия в най-голямата световна икономика, която неимоверно би оказала ефект и върху всички световни финансови пазари.

Какво по-точно е рецесия? По принцип дефиницията на думата е следната – рецесия настъпва, когато има две последователни тримесечия с отрицателен ръст на БВП (а БВП е общата пазарна стойност на новите продукти и услуги, произведени в определен период от време). Или по-просто казано, рецесията е когато икономиката се свива.

Въпреки че забавянето на пазарите не винаги означава настъпване на рецесия, двете могат да вървят ръка за ръка, както се случи в САЩ през 1990 г. и 2001 г. В момента в САЩ съществуват сериозни опасения за настъпване на рецесия, но дали това ще стане, все още не може да се каже със сигурност.

При всички положения обаче, добре е човек да е подготвен за това. Ето някои съвети, които The Morningstar предложи на читателите във връзка със споменатите опасения:

Не продавайте, а купувайте

Всички знаем старата мъдрост “Купувай евтино, продавай скъпо”. В трудни икономически времена много хора правят точно обратното.

Когато започва рецесия не е време да ликвидирате инвестиции. В зависимост от времето, с което разполагате, може да успеете да преодолеете някои краткотрайни загуби.

Ако сте на възраст около 30 години и спестявате за пенсионирането си, най-вероятно ще имате възможност да преодолеете няколко малки спънки и в хода на времето нещата да се изгладят.

За да можете да се похвалите с такава възможност обаче, необходимо е да сте изградили портфейла си така, че да имате място за реагиране, т. е. да имате възможност да ограничавате загубите си.

Рецесията би могла да бъде и удобно време за разширяване на портфейла ви, дори и да не ви се вярва. Мениджърите на някои фондове в САЩ казват, че точно в последните няколко волатилни седмици са открили добри възможности за сделки. Така, че не изключвайте тази вероятност.

Не е лоша идеята да оставите някои неща “на автопилот", тъй като в трудни времена няма да е лесно за вас самите да правите трезви преценки, може да се доверите на пенсионен фонд, в който се правят вноски на редовни интервали.

Това, което е добре да не забравяте, е да следите каква е средната цена на инвестициите ви. Например, ако инвестирате в някой фонд, да речем 500 евро всеки месец, изчислявайте колко дяла купуват тези 500 евро всеки месец - дали повече или по-малко.

Спестявайте

Никога не се знае какво може да се случи в такова време, затова трябва винаги да сте подготвени. Добре е да имате заделени спестявания на стойност заплата ви за между три и шест месеца. Дръжте ги в някой сигурен фонд, който не е толкова подвластен на спадовете на пазара и където лихвата е по-висока, отколкото при обикновена банкова сметка.

Диверсифицирайте

Бъдете сигурни, че портфейлът ви е добре диверсифициран. Включете добри компании от сектори, които винаги ще бъдат актуални, като например здравеопазването. Хората винаги ще имат нужда от храна и лекарства, независимо от ситуацията. Инвестираме в чуждестранни акции също може да се окаже добра алтернатива.

В същото време, внимавайте да не се обвързвате прекалено много с циклични сектори, като медии, услуги, индустриални материали, технологии и т. н.

Ориентирайте се към по-нискорискови облигации. Когато икономиката изпадне в трудност, евтините облигации могат да се обезценят много и да станат сериозен проблем за вас. В същото време, редица инвеститори тогава ще обърнат вниманието си към нискорисковите облигации, като към по-сигурна инвестиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...