Как ще разберем, че кризата е свършила?

2221
Как ще разберем, че кризата е свършила?

Има два типа криза - едната, която икономистите измерват и друга, която усещат обикновените хора.

И докато официално рецесията свършва след няколко тримесечия на ръст, то хората продължават да усещат още дълго негативните й ефекти.

Кризата е свършила за хората, които са си запазили работата, нямат намаление на доходите си и са върнали голяма част от загубените си инвестиции. Всички останали обаче, продължаваме да твърдим, че кризата е тук.

И докато в началото се радвахме, че тя ни застигна по-късно, явно по-късно и ще излезем от нея.

Много хора са загубили своята работа или са усетили намаление на заплатите си, или на работното си време през последните две години. Нивото на лошите кредити расте, като с това най-вероятно ще расте и броят на хората, изгубили своите домове.

Какво е необходимо, за да усетим, че кризата е свършила?

Банките трябва да започнат да кредитират повече.

Кредитирането все още е относително свито, затрудняващо бизнеса и хората, които имат нужда от оборотни средства, за да покриват основните си разходи.

Това ще даде глътка въздух на бизнеса, който ще спре да мисли как да съкращава разходи, за да преживява и от там ще преустанови да съкращава персонал, като първа стъпка преди да помисли отново да започне да наема.

Нарастване в кредитирането ще инициира и по-голямо потребление, което пък ще пораздвижи застоялата икономика. Последното е задължително условие за да се повиши заетостта.

Няколко пък са симптомите, които ще предизвестят повишение в банковата активност. За щастие, някои от тях започваме да виждаме и в момента.

Понижението на лихвите по депозитите и кредитите ще са първият симптом за това, че доверието и на банковата система се връща, както и че има свеж ресурс, който те отпускат. Това е факт.

Понижаването на изискванията към потенциалните кредитополучатели (до разумни граници), е друг симптом за раздвижване на банковия пазар.

Увеличението на максималния размер и срока на кредитите, както и намаляването на изискваното самоучастие (при ипотечните кредити), са друг симптом, за разхлабване на кредитния възел.

Доходите трябва да започнат да се повишават

Всеки мери кризата от собствената си гледна точка. Най-ясно и в най-голяма степен успокояващо за хората е, когато доходите им започнат да се повишават. Така те ще могат да потребяват повече и по-спокойно да посрещат своите разходи от първа необходимост. Не трябва да се забравя, че потребителските разходи са това, което движи всяка една икономика.

Цените на имотите трябва да се стабилизират

Кризата стартира като имотна и се превърна във финансова в целия свят, включително на стария континент и у нас. И макар цените на имотите да бяха достигнали неразумно високи нива у нас и да имаха нужда от глътка въздух, то стабилизирането им ще е сигнал за край на кризата за хората.

Когато собствениците спрат да се притесняват, че това в което са инвестирали огромни ресурси ще поевтинява, те ще могат да започнат да мислят и да си позволяват и други покупки.

Да не говорим, че възстановяването на строителния сектор (който бе в основата на ръста на икономиката ни преди три-четири години), е ключово за това на цялата икономика.

Разбира се на всички е ясно, че поскъпване, наблюдавано преди няколко години е почти невъзможно.

Заетостта трябва да започне да расте

Компаниите трябва не само да спрат да съкращават, но и да започнат да наемат нови работещи. Това е критично за подобряването на състоянието на хората загубили своята работа или които стоят на определени работни места само от страх да не останат без такава.

Доверието трябва да се възстанови

Докато преди две години хората слушаха за кризата и не вярваха, че тя ще ги засегне, сега тя е придобила страшни психологически размери. Паниката е толкова голяма, че домакинствата са замразили или отменили планирани значителни покупки, които иначе биха подпомогнали икономиката. Възстановяването на доверието е ключово за излизане от ситуацията. Разбира се, това ще става бавно и след изпълнението на гореспоменатите критерии.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

leo
# 0
09:04 | 11 April 2010
Коогато банковите лихви достигнат 2 % на кредитен ресурс и масово пак започнат да се раздават кредити Когато цените на имотите ударят реалната си стойност от 400 -450 лева на квадрат софия център и др градове Когато средната заплата в българия стане 2500евро Когато държавата най сетне въведе стог контрол над монополните стуктури и цените им и оттам контрол над цените над всичко когато растежът ни в икономически дейности се отчете в в двуцифрено число и то реалният Когато почнем да суубсидираме най добрите си производства в страната ни и да ликвидираме некачествените производства като отворим пазарите си за пътуване и бизнес с америка и то безмитно и безданъчно когато държавната вдминистрация спадне 3 пъти с всички останали монополни държ структури когато въведем по 20000 такса за придобиване на бг гражданство когато Всичките съдии бъдат уволнени и смъртни присъди почнат да се издават ежедневно от народно събрание Когато депутатите ни станат 50 човека Кпгато пеалните инвестиции на чужди субекти в бг икономиката почнат да се чуват имената на Интел АмД Циско Комкат Оракъл Апъл ,Сони и тн Когато заплащането в българистан стане с закон почасово и ежеседмично С минимална адница в частният сектор 5 $ на час Когато чсияката полиция и прокуратура спре да краде и взема рушвети Когато хора като ковачки ,мургина ,и тн Не избягват затвор заради това че са дали милиони на наблюдаващият си прокурор Маргарита Немска Когато структури като чез нек ,лукойл се национализират напълно Когато Държавен и финансов контрол изникне на мястото на здравна каса ,Нап ,и още десет агенции Когато вътрешното потреебление се увеличи в стотици пъти на год база Тгава в бУЛГАРИСТАН МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ЩЕ СМЕ ПРЕМИНАЛИ НАЙ ЛОШОТО за излизане от 60 годишното блато което вече газим 2 поколения
това са нормални индикатори
# 1
16:04 | 8 April 2010
но само за нормални хора ! глупакът , който се е родил с мечти да "получава" отгоре винаги ще е в криза - за него кризата ще свърши когато го положат в дървеното пардесю ! Банките отдавна кредитират , но хората се заредиха със свръхочаквания вместо със здрав разум! Здравият разум говори , че всичко онова,което се е случвало ще се случи пак. Другото е отсъствие на здрав разум. ------------- Който е забъркал кашата - той трябва да я оправи , иначе няма печалби
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg