Как сривът на акциите убива бизнеса

1722
Как сривът на акциите убива бизнеса

От 24 юли насам, световните борси загубиха около 8.1 трлн. долара, или 14.8% от общата световна пазарна капитализация. Инвеститорите са в паника, защото именно те са собствениците на акции. Но отразява ли се спадът на котировките върху самите компании, чиито акции се сриват?

Да, непряко. Ако притежавате акция на Apple , купена на 300 долара, и я продадете на 250 долара, ще загубите, но самата компания няма да загуби от това. В този смисъл, колебанията на един дневен курс спрямо следващия нямат съществено значение за стабилните компании с високи ликвидни резерви (Apple, например, държи в момента 76 млрд. долара).

Въпреки това, падането на курса може да унищожи една компания, която зависи от външно финансиране, за да работи. Трудността да се снабди с ликвидност чрез издаване на ценни книжа е очевидна, тъй като, продавани на по-ниска цена, те ще генерират по-малко пари. Акциите, чиито цени падат, водят същевременно до увеличаване на цената на заемите за компанията, защото банките ги имат предвид преди да вземат решение за отпускане на кредит и изчисляване на лихвения му процент.

Много фирми, особено малките компании в индустрии, изискващи високо ниво на научноизследователската и развойна дейност, като например биотехнологии, не могат да оцелеят без достъп до евтин капитал.

Спадът на цените на акциите може същевременно да се отрази негативно върху заплащането на служителите. Много компании използват опции за акции, за да насърчат своите служители да не напускат. Тези опции обаче не могат да изпълнят целта си, когато цените на акциите са по-ниски техните собствени цени, и служителите нямат причина да не напуснат потъващия кораб.

Партньорите и клиентите също могат да се разколебаят, преди да правят бизнес с такава компания, защото започват да се питат дали тя ще съществува достатъчно дълго, за да изпълни условията по договорите или гаранциите на продукта си.

От друга страна мениджърите се притесняват за цената на акциите на тяхната компания, защото понякога недоволните акционери на слабо представящите се фирми могат да уволнят главния изпълнителен директор и неговия екип.

За да разберем най-добре как цената на акциите може да убие бизнеса на една компания, нека се върнем към фалита на Lehman Brother, както го описва Андрю Рос Соркин в Too Big To Fail (Твърде големи, за да фалират).

Мениджърите на Lehman настоятелно твърдяха, че разполагат с достатъчно капитали и други активи, за да устоят на финансовата буря през 2008 г.... до самия фалит на банката.

Проблемът според изпълнителния директор Дик Фулд е, че инвеститорите спекулират с фючърсни договори (същите, които сега са временно забранени в Белгия, Франция, Италия и Испания). Спекулантите до такава степен понижиха цената на банката, че заемодателите отказаха да преговарят с нея, а клиентите започнаха да теглят средствата си.

Само след няколко дни Lehman се превърна от една от най-големите банки в света в неплатежоспособна компания.

До днес анализаторите спорят дали тези къси продажби са унищожили фирма в перфектно здраве или са направили услуга на икономиката, ускорявайки неизбежната смърт на един гигант на ръба, който, ако не се беше сринал тогава, щеше да нанесе дори повече щети с рухването си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg