Как търгува Гавин Холмс? (тактики и стратегии от първо лице)

4350
Как търгува Гавин Холмс? (тактики и стратегии от първо лице)

Този уикенд се проведе мастър-класът на трейдъра Гавин Холмс, който популяризира разроботената от Том Уилямс стратегия за търговия, базирана на VSA (Volume Spread Analysis) анализ.

Галвин Холмс идва в България

„Има два начина да търгувате – да следвате тълпата (стадото) или да следвате хищниците (умните пари). В нашите книги с Том Уилямс ние описваме индивидуалните трейдъри като „стадото“, което губи пари. Наричаме ги така деликатно, тъй като всички тръгват в една и съща посока.


„Умните пари“ са вълците, хищниците и те представляват много малка част от пазара. В общ план се приема, че 90% от индивидуалните търговци просто не оцеляват в пазара и причината за това е, че не разбират как да четат правилно графиката.

Затова използват математически формули, стохастика или MACD и др., без наистина да разбират защо всъщност се движат пазарите. Но щом добавите обемите към анализите си, целият Ви свят се променя и мигновено се присъединявате към „умните пари“, коментира Холмс.

„Срещал съм се с много трейдъри по света, някои от тях изключително успешни. Това, което е общото между всички тях, имам предвид наистина всички, е, че те имат трейдинг план. Наличието на търговски план е половината път към успех.

Призовавам всички да си направите такъв план, ако вече нямате. Разпишете стратегията си за търговия. Критерий за вход и изход от пазара, нива за излизане и прибиране на печалбите си. Винаги, абсолютно винаги поставяйте стопове“, посъветва успешният трейдър.

Гавин Холмс: Трябва да сте убедени, че можете да търгувате

Освен наличието на търговски план, критични за инвеститорите са още две условия. Първото е да си правят SWOT-анализ (анализ на силните и слабите си страни, възможностите и заплахите), а второто е да са убедени в способностите си и възможностите си да правят пари, но да са убедени напълно. 

Холмс припомни още два важни пазарни правила: „Биковете правят пари! Мечките правят пари! Прасетата ги колят! Парите никога не спят!“, както и че инвеститорите не бива да бъдат алчни: „Помни Али Баба и 40-те разбойника – не бъди алчен!“.

Преди да навлезе в детайли относно VSA-анализа, Холмс за пореден път представи тезата си, че пазарите са манипулирани, като даде редица примери за това. Случаят с победата на Джордж Сорос над британската централна банка е един от най-сериозните примери в историята за манипулиране на пазара, припомни Холмс.

В светлината на споменатия факт, че пазарите се манипулират, критично за инвеститорите е да не вярват на новините в медиите и да не ги търгуват. Нещо повече, той призова инвеститорите често да правят точно противоположното.

Холмс посочи редица примери, като например материали в медиите от точните дни на регистрирания връх за цената на златото и дъното на S&P 500, когато гръмки заглавия оповестяват прогнози за по-нататъшно поскъпване при благородния метал и крах за фондовите пазари.

„Пазарът е подъл и много пъти ще купувате след добри новини, само за да загубите пари и ще продавате на лоши новини, само за да видите как след това цената се повишава и това е така, защото „умните пари“ разбират поведението на тълпата и се възползват изцяло от стадото“, е казал Том Уилямс.

По отношение на валутните пазари, любимата двойка на Холмс е AUD/USD. “Това е двойката, от която съм изкарал най-много пари“. Други търгувани от него валутни двойки, които представляват интерес за него в момента, са GBP/USD, EUR/USD, JPY/USD и USD/CHF.

При фючърсите Холмс търгува основно с E-mini S&P 500, E-mini Dow, E-mini Nasdaq и E-mini Russell.

Суровините, които представляват интерес за Холмс в момента, са златото, среброто, петролът, кафето и захарта.

Сред акциите с потенциал за търговия са имената на JP Morgan, British Petroleum, Bank of America, Apple, Google, Blackberry, AIG, Caterpillaer, Cisco System, Goldman Sachs, Microsoft и др.

А ето най-основно как търгува Холмс на база на VSA-анализа - стратегия, която е имплементирана и в специален търговски софтуер:

1. На всяка графика първоначално търся Яо Мин-барове (барове на ултра висок обем, колкото по-висок е обемът, толкова по-голям потенциал има за силно движение). Аналогията с популярния баскетболист идва от това колко по-висок е той от всички останали. Същото се търси и при обема. Търсят се барове, където обемът значително превишава този на останалите барове.

2. Започвам броенето на 25-бара от бара с ултра висок обем.

3. Ако влизам къс е, защото барът с ултра висок обем е на възходящ бар и търся барове с липса на търсене (no demand или на изключително ниски обеми, след два бара на понижение) и upthrus-барове (барове с широк спред в цената, които започват с ръст, но в крайна сметка приключват близо до най-ниските си стойности) за потвърждение. Това е особено силно, когато барът „липса на търсене“ и „upthrust” са при сходни ценови нива, като пиковите стойности на баровете с ултрависоки обеми.

4. Ако влизам дълъг на баровете с ултра висок обем, това става при низходящо движение и тесният спред е много силен сигнал. Тогава търся стопиращ обем или бар с липса на предлагане (изключително нисък обем).

5. Чакам промяна в поведението на пазара (тренда). Търся идентифициране на разпределение на върха (при което умните пари закриват позициите си, прехвърляйки ги на индивидуалните инвеститори), което се индикира с формиране на графиката под формата на „гъба“. Скъсяването е в края на формацията, щом гъбата започне спада си в края на графиката.

6. При търсене на дълга позиция търся формиране на фигура на графиката, подобна на „чиния“, в рамките на наблюдаваните 25 бара. Удължавам при понижение към границата на чинията в дясната част на графиката.

7. Скъсявам, когато основните сигнали на VSA дават сигнали за слабост. Оглеждам се за промяна на тренда в рамките на 3 времеви рамки.

8. Влизам дълъг при наличието на сигнали на сила от VSA, като отново ги проверявам при три времеви рамки.

А ето и как Холмс управлява риска, на база на следните правила, които никога не нарушава:

- Той не рискува повече от 2.5% от капитала си в една сделка, а рискът по всичките му отворени позиции не превишава 6% от капитала му.

- Затваря губещите сделки бързо, като ги отнася като разход за бъдещия му бизнес. Учи се от загубата си, но не мисли за нея.

- Не приема губещите сделки лично и не търси отмъщение.

- Ако направи три поредни губещи сделки, спира да търгува и преразглежда стратегията си.

- Оставя печелившите си позиции да се развиват, като им поставя променливи стопове.

- Използва минимално съотношение потенциална печалба- загуба от 2 към 1.

- Всяка седмица анализира сделките си и си прави план за добри възможности за следващата седмица.

В заключение, Холмс припомни една от известните мисли на Уорън Бъфет: „Повечето хора се интересуват от акции, когато всеки го прави. Времето да се прояви интерес е, когато никой не е заинтересован. Не може да купуваш популярни неща и да се справяш добре“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg