Как тридневните уикенди ще ни помогнат да спасим света?

5598
Как тридневните уикенди ще ни помогнат да спасим света?

Почти всеки човек се радва на повече от два последователни почивни дни. Тридневни уикенди означават повече време със семейството и приятелите за излизане и изследване на света и за отпускане от натоварения работен ритъм.

Представете си, ако тридневните уикенди не се случваха само няколко пъти в годината, а всяка седмица. Това не е просто една хубава идея.

Освен възможности за забавления, тридневните уикенди могат да се окажат и една от най-лесните стъпки, които можем да предприемем, за да намалим радикално въздействието ни върху околната среда и да гарантираме бъдещето на икономиката ни.

Това мнение изразява Алекс Уилямс, преподавател по социология в Градския университет в Лондон, в статия, публикувана в Independent.

Намаляването на работните часове води и до значително съкращаване на потребяваната енергия, както отбелязват икономистите Дейвид Росник и Марк Уейсброт. В действителност, ако американците просто следваха европейските нива на работни часове например, можеха да намалят с 20 на сто потребяваната енергия, а оттам и въглеродните емисии.

С четиридневна седмица голямото пътуване до и от работа може да бъде избегнато, както и производството на енергия от функциониращо работно място. В момент, когато трябва значително да намалим производството на въглероден диоксид, въвеждането на тридневни уикенди би било най-простият и най-елегантен начин да направим икономиката си по-екологична.

Това вече се е случвало. Например, през 2007 г. американският щат Юта промени работната седмица за щатските служители с удължено работно време от понеделник до четвъртък, с което напълно елиминира петъците. В първите десет месеца след въвеждането на мярката щатът успя да спести най-малко 1.8 млн. долара под формата на разходи за енергия.

По-малкото работни часове означават по-малко осветление в офиса, по-малко климатик и компютри и друга техника, които работят по-малко часове. Всичко това дори без да се намаляват общите работни часове.

За един ден от седмицата хиляди хора, пътуващи от и до работа, можеха да останат у дома. Ако намаляването на произвежданите от тях въглеродни емисии при пътуването бъдат включени, щатът съобщи, че това се равнява на спестяването на над 12 000 тона въглероден диоксид всяка година.

Това е първото летище, захранвано изцяло от слънчева енергияСоларният парк на индийското летище Кочин генерира достатъчно електроенергия за ежедневните му нужди

 

Юта се отказа от експеримента през 2011 г., след като местни жители се оплакаха, че нямат достъп до услуги в петъчните дни. Изглежда, че този вид промяна трябва да бъде придружена със смяна на очакванията, така че петък да стане „трети ден от уикенда“, а не просто работен ден, в който не се работи.

Юта показва, че ако примерът й се приложи в цялата страна, четиридневната работна седмица ще породи значителен напредък към икономика, която не вреди на околната среда.

Има и други ползи от въвеждането на тридневен уикенд. По-малкото работа ще подобри баланса работа-живот и ще помогне за възстановяването на психическото здраве и физическото благосъстояние. Освен това той ще ни даде повече време за социални дейности и грижи за деца и възрастни.

Експерименти с намалени работни часове в подбрани работни места в Швеция през 2015 г. показаха намаляване на броя на болничните и дори повишаване на производителността.

Очевидното възражение би било: „Как можем да си позволим това?“. Но съществуват сериозни икономически и технологични причини, поради които правителства, политически партии, научни институти и социални движения трябва да започнат да мислят как да защитят въвеждането на тридневни уикенди.

Антропологът Дейвид Крабер призна неотдавна, че много хора вършат работа, която поне частично изглежда безсмислена. Икономистите отдавна знаят за излишните часове в много работни дни, когато служителите не вършат много работа на работното си място, но в същото време не могат да си тръгнат заради проблема с присъствието.

Служителите се оценяват от мениджърите по прекарани часове в офиса, а не по производителността им. Вместо да работим по-дълго с ниска производителност, можем да въведем по-кратка работна седмица и да помогнем за спасяването на планетата ни.

Най-големите заплахи за човечествотоОт ядрените оръжия и природните бедствия до неравенството в доходите и заразните болести

 

В дългосрочен план нова вълна от автоматизирани работни места с напреднала роботика и системи за механично научаване се очаква да замени 47 на сто от настоящите работни места в САЩ в идните десетилетия и 54% от работните места в Европа.

При тези обстоятелства, когато ще има значително по-малко работа, въвеждането на политика като тридневни уикенди става много важно за добър живот при променящите се икономически условия.

Ключът към улавянето на ползите от автоматизацията без драстични социални размествания зависи отчасти от разработването на работещи политики за споделяне на печалбите. Това означава намалена работна седмица благодарение на по-дълъг уикенд наред с въвеждането на универсален базов доход.

Това няма да се случи за една нощ. Но ако сте във Великобритания и сте късметлии да не работите в понеделник, не забравяйте, че допълнителен ден у дома или в парка е не само забавление, но и ще помогне в борбата с климатичните промени. У нас също предстоят четири последователни почивни дни - от 3 до 6 септември (бел. ред.)

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg