Как украинската криза засяга инвеститорите?

3067
Как украинската криза засяга инвеститорите?

Геополитическите рискове са сред най-нежеланите за инвеститорите, поради непредвидимостта на тяхното развитие и приключване. Украинската криза, на която сме свидетели през последните дни, е далеч от разрешаване и ще продължи да е в центъра на инвеститорското внимание. Задълбочаването на кризата ще има сериозен ефект върху различните класове активи:

Акции

Най-сериозни ще са негативите за Русия и останалите развиващи се страни в Азия и Европа. Родният пазар, макар и малък и относително независим от външни шокове, също може да бъде засегнат от изтеглянето на чуждестранните инвеститори, които съдействаха до голяма степен за силното повишение на индексите ни през последната година и половина.


Част от индивидуалните инвеститори могат да решат, че моментът е подходящ за „прибиране на печалби“ в условията на по-дълго задържане на несигурността и да станем свидетели на по-сериозна корекция за SOFIX, каквато не е виждал през последната година.

Руският пазар, който и преди кризата се смяташе за „евтин“, стана още по-евтин, но са малко специалистите, които биха се престрашили да скочат на него при подобни условия.

От 25 февруари насам пазарите в Източна Европа загубиха 10% от стойността си, на фона на почти нулеви изменения за щатския пазар.

Инвестиционните фондове

Отлив на инвестиции може да се наблюдава и от инвестиционните фондове, поне до внасянето на повече яснота в ситуацията. Разбира се, отново фондовете, инвестиращи в Русия и развиващите се страни, ще са сред най-зле представящите си и най-волатилни към събитията, свързани с Крим. Добре е инвеститорите поне временно да ги избягват, макар че тези фондове може да са сред най-печелившите в бъдещ момент, когато кризата е отшумяла.

Има много фондове, които са съсредоточили инвестициите си изцяло или почти изцяло в Русия, като например Neptune Russia & Greater Russia, загубил вече 15.4% от стойността си, и HSBC GIF Russia Equity – със загуба от 13.9%.

Злато

Кризата в Украйна съдейства за позитивния тренд при златото, смятано за основен „спасителни актив“ от началото на годината. След изключително тежка за метала 2013 година, той отбеляза съществено възстановяване през тази година, доближавайки ключовото ниво от 1 400 долара за унция.

Ако кризата в Украйна продължи по-дълго, най-вероятно ще станем свидетели на по-нататъшен ръст при метала, а защо не и тест на ключовата граница от 1 500 долара за унция. 

„Златото, което се търгува при нива от около 1 355 долара за унция, е добре позиционирано за повишение към нашия таргет от 1 450 долара, който поставихме в началото на годината“, коментира Джулиън Джесъп от Capital Economics, цитиран от CNBC.

Традиционно инвеститорите прибягват към пренасочване на част от капиталите си в злато в моменти на глобална геополитическа несигурност.

Много е вероятно и останалите благородни метали да се облагодетелстват от задържането и задълбочаването на кризата между Запада и Русия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg