Какви опасности ви дебнат по пътя към спокойно пенсиониране?

5620
Какви опасности ви дебнат по пътя към спокойно пенсиониране?

В моменти на кризи от различен характер, било то политически, икономически или сривове на фондовите борси, инвеститорите търсят начини да защитят своите спестявания. Те имат склонността да прибягват до инвестиции в активи, които смята за сигурни – имоти, злато, депозити и т.н.

Вижте още: Как да определите колко да спестявате за нормални старини?

Истината обаче е, че така те не се предпазват от риска, напротив. Както родните спестители се убедиха, дори смятаните за „сигурни“ банкови депозити могат да крият в себе си рискове.


Концентрирането на средствата в един актив (който смятате за сигурен), на практика не ви предпазва от кризи. Единственият начин да направите това е като диверсифицирате спестяванията си в различни инвестиционни класове активи.

На практика най-голямата заплаха за вашите средства е настъпването на неочаквани кризисни събития. Кризите, за които специалистите предупреждават, че са сериозни и могат да се случат, най-вероятно няма да са тези, които наистина застрашават вашите средства, с които очаквате да подсигурите старините си.

Например, някои предупреди ли света за настъпващата финансова криза през 2007 година, или за фалита на Lehman Brothers, финансова институция отличаваща се с най-висок кредитен рейтинг.

Страшните кризи, които водят до непреодолима загуба на капитал и които наистина застрашават вашите средства, са неочакваните.

Ето защо да инвестирате на БФБ, като част от инвестиционния ви портфейл за пенсиониране, изобщо не изглежда лошо решение в момента.

Причината – много лоши неща се случиха на пазара, който е в период на корекция от над година насам. Пазарът преживя, предсрочни избори, фалит на голяма търговска банка, необмислени законови промени свързани с публичните дружества и пенсионната система. В момента индексите залагат в нивата си и потенциален дефолт на Гърция и излизане на съседката ни от еврозоната. Ликвидността е минимална, а интересът на купувачите – институционални и индивидуални участници, също е при рекордно ниски нива.

Вижте още: Правителството прие промените в пенсионната система

Казано по друг начин тук възможността за неочаквана криза, която да заличи над половината от стойността на индексите, като че ли не е толкова голяма. Именно това прави фондовият ни пазар добра алтернатива за част от пенсионния портфейл на всеки българин, който смята да живее, работи и се пенсионира в страната.

Както вече споменахме, инвестициите на БФБ не бива да съставляват целия инвестиционен портфейл на бъдещите пенсионери, защото това само по себе си крие рискове в себе си (риск от прекомерна концентрация).

На този етап, обаче, липсата на инвестиции на БФБ, като че ли е по-голям риск от този, който такива инвестиции биха донесли за портфейла ви за пенсиониране. Бъдещите пенсионери не бива да забравят, че тук става въпрос за инвестиция в дългосрочен план, при която доходността от критично значение, в съчетание с фактора време.

А SOFIX е индекс, който въпреки срива си през 2008 година, в крайна сметка е носил средна годишна доходност за инвеститорите в размер на над 20% от създаването си през 2000 година.

Освен да не инвестирате на фондовите пазари други опасности, които „дебнат“ портфейлите ви за пенсиониране са потенциалното игнориране на по-малко драматични рискове, които обаче са много по-вероятни. Ето някои от тях:

Плащате твърде много данъци

Добре е да се възползвате от всички възможности за намаляване на данъците си. Все още капиталовите печалби от борсата са необлагаеми, така че това е още един плюс в притежаването на акции на родния фондов пазар.

Възползвайте се и от предлаганите пенсионни необлагаеми схеми, при които освободените от данъци суми ще се радват на мултиплициране с течение на времето.

Поемате сериозни удари при рецесии

Рецесиите са неизменна част от бизнес цикълът. Добре е при наличието на симптоми за изпадане в рецесия да се подготвяте. Да увеличавате кешовите си наличности, да внимавате със започването на нов бизнес, да заделяте повече за фонд „спешни нужди“ и т.н.

Целта е да излезете от рецесията без непреодолими загуби на спестяванията ви. Особено с пълна сила важи това за хора в предпенсионна възраст.

Не сте защитени от инфлация

Инфлацията е целена от централните банки за нормалното функциониране на икономиката. Така че тя ще е фактор в дългосрочен план, независимо дали в момента е налице или не.

Добре е пенсионният ви портфейлът да е подготвен за инфлационни процеси. Това означава, че колкото повече кеш държите, толкова повече сте податливи на негативния ефект на инфлацията.

Ето защо, когато пазарът е преминал кризисни нива и рецесия, бъдете сигурни, че кешът е минимална част от вашия пенсионен портфейл. Парите трябва да работят, за да не бъдат „изяждани“ от инфлацията. На практика инвестициите на борсата са доказали в исторически план, че са най-добрият начин за предпазване на спестяванията от инфлация.

Не сте подсигурили финансовата си сигурност

Финансова сигурност означава да преживеете всякакъв вид сценарии. За целта следвайте определени правила – живейте под възможностите си; спестявайте; бъдете търпеливи в разходите си; поддържайте ликвидност и гъвкавост; бюджетирайте; пазете се от прекомерна задлъжнялост; редовно преглеждайте финансите си и т.н.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg