Какви стъпки да следваме при покупката на недвижим имот

1796
Когато става въпрос за извършването на една от най-големите покупки в живота - тази на жилище, подбирането на подходящ момент, както и предварителното набелязване и следване на някаква стратегия и правила, са от изключително значение.

Специалистите препоръчват следването на 20 стъпки за постигане на най-добрия резултат при покупка на недвижим имот, публикувани от изданието Bankrate.com.

Пролетта и лятото са традиционно най-активното време за покупка на недвижими имоти, като това обикновенно са и сезоните за най-засилено строителството, в сравнение с по-слабия зимен сезон.

Като първа стъпка при покупка на жилище се препоръчва на купувачите да проучат покупателната си способност, както и какъв по размер кредит ще им бъде отпуснат въз основа на доходите, които получават.

Това ще ги ориентира на първо място към какъв по големина имот да се насочат, както и ще им спести време и средства от проучването на имоти, които са извън техните възможности.

В същото време е важно да се проучат условията на заемите, които предлагат банките, както и на кои от тях всеки купувач отговаря конкретно, като е добре да се осигурят и всички изисквани документи.

Предварителната подготовка на документите ще даде възможност на купувача, ако намери подходящ имот, да не го "изпусне" поради времето, необходимо за проучване на банковите кредити и условията за отпускането им.

Втората стъпка е получаване на одобрение от банката за отпускане на заем, ако не разполагате с достатъчен по-размер средства за покупката. Предварителното одобрение Ви гарантира, че напълно отговаряте на условията за отпускане на кредит от избраната от Вас банка, което ще Ви позволи спокойно да търсете подходящо жилище.

На трето място специалистите препоръчват на бъдещите купувачи на недвижими имоти посредством банкови ипотечни кредити да решат колко точно искат да плащат, а не колко могат да плащат. Определянето на подобен лимит е от изключителна важност за бъдещите им планове.

На четвърто място специалистите препоръчват много добре да обмислите какво точно желаете от новото си жилище, което ще ви спести напразното лутане сред многото възможности на пазара. Включете всички задължителни изисквания към бъдещото си жилище в списък.

Като следваща стъпка се препоръчва на бъдещите купувачи да "направят домашното си" и щетелно да проучат пазара на недвижими имоти, особено в областите и регионитек, към които са се насочили и проявяват интерес. Анализи за състоянието на сектора на недвижимите имоти могат да бъдат открити и в пресата.

Добре е купувачите да се ориентират и да си намерят брокер на недвижими имоти. Добрият подбор на брокер може да им спести значително време и средства, както и да ги предпази от "неразумни решения" или лош подбор на имот. Добре е преди да си изберете брокер да говорите с няколко такива, или някой да Ви го препоръча.

Следващ съвет към купувачите е при оглед на набелязан имот да не коментират какво не харесват в него. Това често се прави с цел да бъде намалена цената, но значително изнервя продавачите, обиждайки ги директно и ги прави по-малко благосклонни при евентуални бъдещи преговори.

Добре е да се прави проучване и на други подобни недвижими имоти, преди да се отправи оферта към продавача.

Като положително се определя следенето на пазара по време на процеса на купуване на жилище, което ще Ви държи запознат с измененията и развитието на сектора.

Специалистите съветват, потенциалните купувачи доколкото могат, да изследват продавачите. Какви са мотивите им за продажбата, дали бързат да се изнесат до определена дата. На фона на действията по определяне на реалната стойност на предлагания имот, нищо не пречи да се извършва известно наблюдение и върху продавачите, което би било в полза на купувача.

От важност са и факти като това, откога имотът е на пазара, дали се продава директно от собственика, колко са агентите, които предлагат този имот.

В полза на купувачите е да оставят пространство и за втора оферта. Много често се възприема, че ако се опитате да свалите цената още на първите преговори, то неимоверно ще направите опити и за постигането на още една отстъпка при следващите преговори.

Добре е купувачът да има и резервен план. Стратегията, или този имот, или нищо, не е най-подходящата и често може да доведе до неизгодни и необмислени решения.

На следващо място специалистите препоръчват да поставите всичките си изисквания в офертата при първите проговори, когато продавачите са най-склонни за постигане на споразумение.

Не се оставяйте продавачите да Ви разиграват. Ако сте направили изгодна според Вас оферта, а продавачите си играят "игрички" от рода на "ами не знам...", или "ще си помисля....", продължавайте напред. Много често продавачите не са сигурни дали изобщо искат да продават, а други пък просто обичат да си играят.

Не на последно място е съвета, купувачите непрекъснато да се образоват,за да са наясно с новите промени в пазара на недвижимите имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg