Какво да и какво да не правите според Бъфет

6836
Какво да и какво да не правите според Бъфет

Гениалният инвеститор Уорън Бъфет си има своите фенове и последователи. Причината - той е един от най-успешните мениджъри на всички времена.

Има една категория инвеститори, която често си задават въпроса „Какво би направил Бъфет?“, преди да предприемат определена инвестиция.

Вижте още: Най-лошата инвестиция на Бъфет


За тяхно щастие, Бъфет е един от най-цитираните хора в инвестиционния свят, а благодарение на писмата и изказванията му през годините, инвеститорите лесно могат да следват и да се осланят на безценните му съвети.

Ето някои от нещата, които Бъфет би направил и които не би направил, извлечени от коментарите му през годините. Все пак той е инвестирал по време на няколко бичи и мечи цикъла на пазара и е видял почти всичко, което може да се види на фондовите пазари.

В инвестирането

Не концентрирайте вниманието си към дневните изменения на пазарите. „Игрите се печелят от играчите, които са се фокусирали върху случващото се на игралното поле, а не от тези, които непрестанно гледат резултата. Ако можете да се насладите на съботата и неделята, без да поглеждате към цените на акциите, опитайте се да прехвърлите това и в работните дни от седмицата“, съветва Бъфет.

Не се вълнувайте твърде много от печалбите си, когато пазарът расте. „Няма причина да скачате от възторг във връзка с печалбите си през 1995 година. Това бе година, когато всеки глупак е изкарал пари на фондовите пазари. Ние също успяхме“, коментира Бъфет в писмо към акционерите си през 1996 година.

Не се разсейвайте с макроикономически прогнози. „На практика тук, в Berkshire, рядко правим макропрогнози и рядко сме виждали някой, който да прави точни такива в продължителен период от време“, коментира Бъфет в писмо към акционерите през 2004 година.

Не се ограничавайте само до една индустрия. „Няма правило, че трябва да инвестирате парите си там, откъдето ги изкарвате. Нещо повече, това често е грешка. Истински успешните бизнеси трудно съумяват да реинвистират основна част от големите си печалби в себе си и да поддържат високото ниво на възвръщаемост“, коментира Бъфет в писмо към акционерите през 2008 година.

Не се оставяйте изцяло под въздействието на формулите и числата. „Инвеститорите трябва да са скептични към базирани на историята модели. Модели, използващи помпозен език и термини, като бета, алфа, гама и други букви от гръцката азбука, обикновено изглеждат примамливи. Твърде често обаче истински добрите неща са отвъд символите и числата. Нашият съвет е – не ставайте жертва на формулите“, твърди Бъфет през 2009 година.

Не оставяйте без кеш в моменти, когато най-много ще ви е нужен. „Ние никога няма да се оставим на милостта на непознат... Винаги ще поддържаме финансите си в ред по такъв начин, че когато имаме нужда от средства, да го подсигурим, без да нарушаваме ликвидността си“, се казва в писмото на Бъфет към акционерите от 2010 година.

Не залагайте срещу щатската икономика и нейния потенциал. „Кой е спечелил от залозите си срещу Америка през последните 238 години? Ако сравните настоящите условия в страната ни с тези през 1776 година, направо ще онемеете... Най-вероятно най-добрите времена за Америка тепърва предстоят“, пише Бъфет към акционерите през 2015 година.

По отношение на мениджмънта

Не се наказвайте сурово за грешни решения. „Да агонизирате вследствие на направени грешки, само по себе си е грешно. Да ги признавате и анализирате обаче може да е полезно, макар и тази практика да е рядкост сред мениджърските среди... Когато става въпрос за корпоративно управление, обикновено изпълнителните директори на компаниите са привърженици на тезата за „непорочно зачатие“, коментира Бъфет през 2001 година.

Не си поставяйте цел за пенсионирането си. „Студент от Харвард ме попита през изминалата година кога възнамерявам да се пенсионирам. Отговорих му около пет до десет години, след като умра“, заяви Бъфет през 1992 година.

„Не питайте бръснаря дали имате нужда от подстригване, защото отговорът винаги ще е в интерес на човека с ножиците. По същия начин и изпълнителните директори на компании не бива да търсят външно мнение във връзка с инвестиции, сливания и поглъщания“, коментира Бъфет през далечната 1983 година.

Не се размотавайте. „Когато един проблем съществува, дали ще е личен или от бизнес естество, времето за действие е веднага“, тъврди Бъфет през 2006 година.

Не се бъркайте в работата на добрите мениджъри. „Тук, в Berkshire, не казваме на 400 експерта в сферата как да си вършат работата“, твърди Бъфет през 1994 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Галин Железов
# 0
15:02 | 26 February 2016
ТОЯ дърт пезевенг да дойде да блъска за 500 лв на месец да го видя откъде ще има 100 лв свободни ! Ей аман от мозъци !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg