Какво да кажете, когато ви попитат колко пари изкарвате в момента

8746
Какво да кажете, когато ви попитат колко пари изкарвате в момента

Дискутирането на заплатата винаги е вълнуваща тема, особено когато сте на интервю и интервюиращият ви пита колко пари печелите в момента.

Защо? Ето няколко причини:

Първо, вероятно имат намерение да ви предложат, да кажем, 15 000 лв. годишна заплата, но когато им кажете, че печелите 10 000 лв., те вероятно ще смъкнат предложението си до 13 000 лв.


Второ, може би искат да ви предложат 11 000 лв. годишна заплата, тъй като толкова са планирали към този момент. Когато им кажете, че печелите 12 000 лв. годишно, напълно възможно е да ви кажат, че не могат да си позволят да ви платят толкова и да преустановят преговорите с вас.

Трето, ако печелите по-малко от средното за професията си, работодателят може да реши, че щом досега са ви плащали толкова, то вие не сте особено добър в работата си. Ако пък ви е плащано добре, то може пък да не му допаднете, тъй като сте прекалено квалифициран.

И накрая, както и да го погледнете, странно е да коментирате заплащането си с човек, когото не познавате.

Искате или не, този въпрос може да възникне на работно интервю.

Ето какво ни съветва да направим при подобна ситуация Лин Тейлър, специалист по кариерни въпроси.

1. Бъдете информирани

Отидете на интервюто добре въоръжени с информация за размера на заплатата, която можете да поискате за позицията. Посетете сайтове, в които се обсъждат заплатите в различните професионални среди.

Освен това можете да потърсите познати, които работят в компанията или пък хора, които имат свои познати там. Разпитайте за заплатите и реалното положение на нещата.

2. Отразявайте

По време на интервю често нещата стоят така: кой ще мигне първи. Добре е да знаете как да бъдете дипломатични. "Аз съм гъвкав по отношение на заплатата. Позицията и потенциалът за развитие са по-важни за мен, отколкото компенсацията. Можете ли да споделите с мен какво възнаграждение сте предвидили за позицията?".

3. Преценете ситуацията

Ако заплатата, която взимате в момента, е по-ниска от средната, можете да обясните на работодателя си защо е така. Вероятно съществуват логични причини. Ако ви предлагат заплата, по-ниска от желаната, можете да потърсите възможности за компенсиране на това чрез други придобивки.

4. Проверете интервюиращия

По време на интервюто можете да поставите на тест интервюиращия. Дава ли ви шанс да обясните основанията си за искане на по-висока заплата или пък причините, поради които сте работили на друго място за по-ниско заплащане? Лошият шеф ще прекрати интервюто, ако се отклоните и на сантиметър от предложената от него заплата.

5. Бъдете честни

Ако интервюиращият ви прехвърли топката и трябва да говорите за заплатата, която получавате, бъдете честни. В този случай обаче задължително поставете акцент върху позицията, която заемате или сте заемали. Заплатата е важна, но още по-важна е същността на работата, която изпълнявате. Тя показва вашите качества и умения.

6. Не лъжете

Каквото и да правите, не лъжете. Не преувеличавайте размера на заплатата си. Не само че можете да изпуснете доброто предложение за работа, но и можете да навредите на репутацията си.

7. Поставете фокуса върху любовта си към професията ви

Когато акцентирате колко много обичате работата си, вие доказвате, че ще покажете 100 % от себе си за заплатата, която ви дават.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg