Какво да очакваме от петрола и златото през 2013 г.?

4463
Какво да очакваме от петрола и златото през 2013 г.?

Петролът и златото са две от най-активно търгуваните и ключови за инвеститорите суровини. Затова попитахме специалистите на родния пазар какво да очакваме при този тип активи догодина. Ето и какво казаха те:

Иван Овчаров, директор "Търговия и ликвидност" в Евро-Финанс

Златото върви нагоре вече 12 години. След започването на финансовата криза възходящото движение се ускори, като само от 2008 до 2011 цената скочи от 700 до над 1900 щатски долара за тройунция.


Много инвеститори купуваха и продължават да купуват злато през годините, като стабилен актив за несигурните времена и като доказано средство за запазване на покупателната способност на парите.

През 2012г. никак не липсваха дръзки прогнози за цената на златото от 2500 до 6000 щатски долара за тройунция.

Аз, обаче бих се въздържал от покупки на злато на тези нива, защото за да продължи движението си нагоре трябва да видим или нова несигурност на финансовите пазари или повишаване на физическото търсене от главно от страните най-големи потребители – Китай и Индия.

По отношение на цената на петрола видяхме търговия в рамките от 77 до 110 щатски долара за барел, диапазон подобен на този от 2011 г. 

Но тук за разлика от евро/долар не можем да сравним 2011-2012 г. с бурния период през 2008-2009 г., когато видяхме спад от 150 до 35 долара и връщане обратно до над 80 щатски долара.

Прогнозата за петрола се затруднява чувствително от силната му еластичност към състоянието на световната икономика и от геополическата обстановка. Все пак бих заложил на по-високи нива на петрола спрямо сегашните, като евентуално неблагоприятно развитие на обстановката в близкия изток може да ускори движението нагоре.

Петър Кръстев, Петър Кръстев, дилър "Международни пазари" в BenchMark Finance

От гледна точка на инвестициите в стоки 2013-та година може би няма да е най-успешната година, поне за петрола и основните суровини.

За златото и щатския долар обаче предстоящите 12 месеца могат да се окажат по-успешни.

Заради прогнозата за по-бавно възстановяване на глобалната икономика петролът не изглежда добра алтернатива и вероятно  цената на черното злато ще остане близо до текущите нива и трудно ще се върне над критичната граница от 100 долара за барел, където бе за последно през месец май тази година.

По-ниският апетит за риск вероятно ще насочи свободните инвеститорски капитали към златото, което е предпочитан актив в периоди на колеблив икономически растеж.

Всъщност златото не е губило от стойността си във всяка една от последните 10 години. През 2012 г. благородният метал забави темпото, но отново е на път да приключи на положителна територия.

Йордан Калоянчев, брокер международни пазари ИП Карол

Тази година златото си изигра лоша шега с инвеститорите. След пробива на летния рейндж цената на жълтия метал се изстреля от 1 590 долара до почти 1 800 долара само за два месеца.

Това даде надежда на дългосрочните инвеститори, че цени над 2 000 долара ще бъдат достигнати още същата година. Сбъдна се обаче не толкова атрактивния сценарий  – златото остана в консолидация и изтри печалбите на биковете.

Очаквам следващата година като цяло да е слаба за златото, особено първата й половина. След неуспешния опит за подновяване на дългосрочния възходящ тренд картината става доста негативна.

Вярвам, че низходящото движение, което започна от месец Октомври, има потенциала да закара цената на златото в долната част на консолидацията (около 1 550 долара за тройунция) и дори да направи ново дъно под 1520 долара, в случай, че формацията се окаже най-често срещаната корекция – равнинна фигура.

Ситуацията при петрола е малко по-особена. През 2012 година определено не липсваха новини, които имаха потенциала да задвижат черното злато трайно в някоя от двете посоки посока. Но в крайна сметка и тук станахме свидетели на консолидация.

В следствие на това виждам известно противоречие в сигналите от фундаменталния и техническия анализ. От гледна точка на фундамента по-скоро следва да очакваме поевтиняване – имаме рекорден добив на петрол от страна на САЩ, все по-нарастващо значение на газта като гориво, а световната икономика не показва достатъчно надеждни признаци на възстановяване.

От техническа гледна точка обаче след  дъното от 2009 година (малко под 40 долара за барел) имаме възходящ тренд и триъгълника, в който се намираме текущо е по-вероятно да е негова корекция.

Тъй като лично аз отдавам по-голямо значение на техническия анализ съм склонен да предпочета сценария за поскъпване на петрола с цел нов връх над консолидацията, да кажем около 120 долара за барел.

След евентуално негово достигане очаквам цената да се върне в зоната на консолидацията. За момента просто не виждам фундаментални причини, които да доведат отново до цени от 140-150 долара за барел.

Нека не забравяме и че петрола се влияе от фундаменталните фактори в по-голяма степен в сравнение с някои други инструменти.

Александър Николов, финансов анализатор и специалист валутни пазари

Имайки предвид фундаменталната картина за световните икономики няма ключови фактори за поскъпване на металите. С други думи потреблението и търсенето няма да се повиши.

Защо златото поскъпваше до лятото на 2011та година и достигна рекордните стойности над 1900 долара? До тогава беше прието, че откритото наливане на кеш в икономиките от ЕЦБ и ФЕД задължително води до повишаване на паричната маса, съответно инфлация и съответно златото поскъпва най-значително, когато се изкупува като актив предпазващ от инфлационните процеси.

Това, което пропуска теорията е, че парите, които са в оборота на икономиката зависят изключително силно от кредитните процеси. Тоест – когато достъпът до капитали е по-лесен, когато съществува доверие между институциите и скоростта на парите в обращение и общата парична маса се увеличава.

Естествено, предкризисно това раздуване на кредитните инструменти доведе до образуване на балон, небалансираните и необезщетени инструменти, базирани върху ипотечни кредити доведоха до фалит много институции. Това беше началото на процесът по рязко намаляване на кредитните ресурси. Тоест, паричната маса изкуствено започна да намалява, стойността на активите и пазарите започна рязко да пада и това доведе до силни сътресения.

Опитите на ФЕД да балансира това изтичане на капитали от системата чрез QE-програмите донякъде беше успешна, особено взимайки предвид текущите нива на основните щатски индекси.

Естествено, трайната липса на инфлация доведе и до охладняване на ентусиазма при купувачите на злато и цената пое низходящ тренд. Трябва да се има предвид и това, че металът е деноминиран в долари, съответно всяка тежка промяна в стойността на доларът ще повлияе и върху цената на златото.

Зоната на търговия при 1630-1650 долара за унция е изключително важна по няколко причини. Първо – основна техническа дългосрочна подкрепа, фибоначи, подкрепена и от средносрочен възходящ тренд.

Същевременно, оформеният триъгълник и от краткосрочния низходящ тренд показва и че евентуален пробив под 1600 долара ще доведе до бързо и рязко спадане на цената, възможно дори под 1 500 долара.

Евентуален пробив под 1600 долара ще доведе до низходящ тренд през първото тримесечие на 2013та година, като подкрепа златото може да срещне едва на 1450. Фундаменталната картина за цялата 2013 е по-скоро насочена към продължаващо плавно движение в низходяща посока. Евентуален пробив и под 1450 долара ще отвори нов рейндж, до търговия в рамките на 1300-1450 долара. Личните ми очаквания са за подобен сценарий едва след първата половина на 2013-та година. До тогава очаквам котировките да останат в рамките на 1450-1650 долара.

Цената на петрола очаквам да се запази стабилна, с лека възходяща посока. Въпреки, че потреблението няма да се повишава излизане под дъното на 75 долара за барел изглежда много малко вероятно. Обезценката на доларът, на която станахме свидетели през последните 2 седмици доведе и до поскъпване на петрола.

През първите седмици на 2013та година очаквам да остане активен образувания триъгълник от краткосрочния възходящ тренд и средносрочния низходящ – котировки в близост до 90 долара. Първоначалният импулс за настроенията на пазара през първото тримесечие ще бъде даден от евентуалния пробив извън тази фигура.

Във възходяща посока съответните важни технически нива са 95 и 100 долара, повишаване на котировките извън 100 долара за барел трябва да е съпътствано и от рязка обезценка на долара, която да запази тези стойности дългосрочно.

При текущите пазарни условия очаквам в рамките на 2013та стабилният възходящ тренд да се запази, без резки движения на пазара. За да е стабилно, поскъпването трябва да спазва плавен темп, като котировките да се движат постепенно към съответните зони на съпротива – 95 и 100 долара.

Излизане на цената извън 105 долара ще покаже ясна предпоставка за атакуване на рекордните за 2012-та стойности – малко над 110 долара за барел. Тъй като петролът е основна суровина за производство на най-масово търгуваните горива и от гледна точка на стабилността на икономиката е желателно да не ставаме свидетели на сериозни повишения, с неочаквано високи стойности. Личните ми очаквания са стабилността на цената на петрола на международните пазари да доведе и до стабилност в цената на бензин и дизел към крайния потребител през 2013та година.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg