Какво е биткойн?

72404
Какво е биткойн?

Думата биткойн произлиза от английските думи bit – единица информация, и coin – монета. Това е децентрализирана виртуална валута, а самата система BitCoin е платежна интернет услуга с отворен код, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа (peer-to-peer).

Сам по себе си биткойнът представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия, не подлежи на фалшификация и е непроследима. За първи път терминът биткойн се споменава в статия, написана от човек или група с псевдонима Сатоши Накамото, в която се описва системата BitCoin.

Биткойните могат да се обменят чрез компютър или смартфон на местно и международно ниво без финансова институция посредник. При търговията един биткойн се дели на 100 млн. по-малки единици, наречени сатоши.


Биткойн не се управлява като типичните валути – тя няма централна банка или централна организация. Вместо това разчита на интернет базираната партньорска мрежа.

Паричното предлагане е автоматизирано и се предоставя на сървъри или така наречените "биткойн копачи или миньори", които потвърждават биткоин транзакциите, като ги добавят към децентрализиран и архивиран регистър на транзакциите приблизително на всеки 10 минути.

Регистърът на транзакциите се удостоверява от крайни потребители чрез дигитални подписи (подобни на потребителско име и парола) и се увеличава чрез изчисления от различна трудност, които се извършват от специални сървъри, наречени биткойн копачи или миньори.

Всяка 10-минутна част от регистъра със сделките отговаря на определено количество биткоини, което копачите получават (и които после могат да ги продават по собствена преценка), след като тази част е добавена към регистъра и е потвърдена от другите копачи.

Количеството биткоини зависи от това колко дълго е работила мрежата и какви такси по транзакциите са платени. В момента с всеки 10-минутен блок се генерират 25 нови биткоина.

Количеството ще бъде намалено наполовина до 12.5 биткойна до 2017 г. То ще се намалява на всеки 4 години до достигането на твърд общ лимит от 21 млн. биткойна през 2140 г.

Всеки може да прави виртуални монети, използвайки изчислителните мощности на компютъра си за решаването на математически задачи с увеличаваща се сложност. При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа (т. нар. хеширане) се получават по 25 монети.

Участниците в изчисленията обаче обикновено са повече от един и биткойните се делят помежду им, в зависимост от размера на тяхното участие.

Биткойн е най-широко използваната алтернативна валута и е приемана от различни търговци и услуги в международен план. Към април 2013 г. Паричната биткойн база се оценява на над 1 млрд. долара. Големите колебания на биткойн стойността в долари обаче водят до критики по отношение на икономическата устойчивост и легитимност като валута.

Биткойни могат да се пращат и получават през различни уебсайтове и приложения, след като са закупени на борса като Mt.Gox, например.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Think twice
# 0
19:10 | 4 October 2013
Знаеш ли какво ще се случи, ако ние масата заобиколим централните банки и сами си направим пари. О, боже! Какво ще стане, бедна ми е фантазията.
Think
# 1
05:04 | 12 April 2013
Поредната квази Понзи схема ... Сякаш 95% от сегашните долари не са виртуални, че ми трябва 100% виртуална валута. :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg