Какво е форекс?

1524
Какво е форекс?

Валутният пазар, или форекс (съкратено forex от foreign exchange), е най-големият и ликвиден финансов пазар на света с дневен оборот от около 1.9 трлн. долара.

Преди години търговията с валута бе доминирана от големите търговски банки, финансови институции, фондове, както и централни банки. Разпространението на интернет през последните години даде възможност и обикновеният инвеститор да се подвизава на този пазар, като всичко което му е необходимо са компютър и връзка към глобалната мрежа.

Уникалното на този международен пазар е, че няма централизирано място, на което се извършва търговията. Тя се извършва електронно, което означава, че всички транзакции се осъществяват чрез компютърна мрежа, покриваща света.

Пазарът е отворен 24 часа в денонощието, пет и половина дни в седмицата, като дори някои институции и маркет-мейкъри дават възможност за откриване или закриване на позиции през уикенда.

Голямата ликвидност, възможността за висок ливъридж и достъпността до пазара от всяка точка на света доведоха до бум на желаещите да търгуват. Позициите могат да бъдат отваряни само за минути, носейки бързи печалби (както и загуби) за трейдърите.

Цените на валутите варират обикновено с под 1% на ден, но това не бива да ви подвежда. На този пазар ливъриджът, който може да използвате, достига до 500:1, т.е. за всеки 1000 единици във вашата сметка, можете да откривате позиция до 500 000. Разбира се, използването на толкова голям ливъридж е изключително рисковано, дори безумно.

Различните онлайн брокери предлагат различни условия за търговия, като започнем от спреда (разликата между цена купува и продава), ливъриджа (от 20:1 до 500:1), лихвата, която се начислява по позициите, държани повече от ден (т.нар. СУАП) и т. н.

Основен плюс при търговията е липсата на комисионни, като цената, която плащат трейдърите, е разликата в котировките купува/продава, предлагани от брокера им. Относно СУАП-а, брокерите имат различна политика при определянето му, както и на самото начисляване.

На пръв поглед всичко изглежда лесно - пред вас са два бутона - купува и продава. Но статистиката показва, че по-голяма част от навлизащите на този пазар се отказват още през първата година, след като загубят парите, които са вложили.

За да търгувате успешно на този пазар са нужни познания и доста опит. В следващи материали ще представим различни аспекти относно валутната търговия, както и полезна информация за начинаещите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg