Какво има в портфейла на Уорън Бъфет?

1612
Какво има в портфейла на Уорън Бъфет?

Всяко тримесечие Berkshire Hathaway, инвестиционният конгломерат управляван от Уорън Бъфет, обявява своите инвестиции пред щатската комисия по ценни книжа и борси. Компанията също притежава и някои чуждестранни инвестиции, но не е длъжна да ги съобщава пред институцията.

Въпреки че Бъфет бе коментирал, че Berkshire ще инвестира в ценни книжа от всички краища на света, както и на такива от малки фирми, най-големите инвестиции на фонда си остават в щатски компании. Причината за това е, че Berkshire е вече доста голям по размер, като в баланса от 30 септември се вижда, че разполага с над 42 млрд. долара парични средства и еквиваленти.

Към края на третото тримесечие конгломерата не е добавил нови позиции, в сравнение с предпоследния си доклад от 30 юни - акции на общо 39 компании за близо 50 млрд. долара. Освен получените акции от Western Union, която се отцепи от First Data, Berkshire е увеличил участието си в някои от текущите си инвестиции - Iron Mountain, Lowe's, Nike и USG.

В същото време фондът е намалил леко дела си в бирения производител Anheuser Busch, както е продал и част от акциите си във фирмата за данъчни консултации H&R Block, и е ликвидирал по-голяма част от инвестицията си във веригата магазини Target.

Интересното в случая с втората по големина верига магазини в щатите е, че Berkshire обяви през юни за натрупана позиция от 5,5 млн. акции на Target, която три месеца по-късно е намалена до само 745 хил. броя.

По-малко изненадващо е намалението на позицята в акии на Ameriprise, които фондът придоби при отделянето на компанията от American Express. Според анализатори, Ameriprise трудно ще генерира печалби над средните за сектора, поради затегнатата регулация, както и високата конкуренция.

Въпреки 39-те имена в портфейла на компанията, десетте най-големи инвестиции формират 80% от стойността му. Това са American Express - 8.5 млрд. долара, Anheuser-Busch - 1.7 млрд., Coca-Cola - 8.9 млрд., Conoco Phillips - 1 млрд., Johnson & Johnson - 1.6 млрд., Moody's - 3.1 млрд., Procter & Gamble - 6.2 млрд., Washington Post - 1.2 млрд., Wells Fargo - 7.1 млрд. и книжа на Wesco за 2.5 млрд. долара.

Бъфет има относително консервативен вързглед относно инвестициите на Berkshire, като по време на миналогодишната среща на акционерите обяви, че вярва портфейлът на фонда да се удвои за около 10 години.

На практика това означава доходност от 7,17% годишно, което на пръв поглед не е интригуващо предложение. Въпреки, че индексите отчетоха двуцифрени ръстове през последните години, някои анализатори считат, че са надценени. Така, че тази възвращаемост може в крайна сметка да е над средната на повечето инвеститори, както и на тази на пазара, като цяло за периода.

Книжата на Berkshire Hathaway клас В затвориха в петък на ниво от 3 632 долара за брой, а тези клас А - на цена 109 200 долара.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg