Какво ограничава потенциалния ръст на щатските индекси?

1395
Какво ограничава потенциалния ръст на щатските индекси?

Ниските лихви в САЩ съдействаха за изключително повишение на индексите в страната през изминалата година.

В настоящия момент обаче, докато перспективите са нивата на лихвите да се задържат поне за още известен период, едва ли могат да се очакват подобни ръстове за индексите, пише изданието WSJ.com.

В краткосрочен аспект все още има възможности за повишение пред цените на акциите и индексите по света, особено след новината за известно либерализиране на валутната политика на Китай, допълват от финансовото издание.

Това, което би ограничило ръста, са фактори като симптоми за по-слабо възстановяване на световната икономика, притесненията за дълговата криза в Европа и опасностите от втора вълна от трудности за банките.

През тази седмица Фед ще се събира да обсъжда бъдещата си политика относно лихвите. Те бяха задържани на нива между 0 и 0.25% от декември 2008 година насам и малко анализатори очакват скоро да започнат да бъдат увеличавани. Това със сигурност едва ли ще стане реалност на срещата на Фед през тази седмица.

Във фючърсите на лихвите е заложено, че едва ли ще станем свидетели на повишение на основния лихвен процент до първото тримесечие на следващата година.

Сред инвестиционните среди дори се говори, че Фед може да възобнови политиката си на подпомагане чрез изкупуване на дългосрочни активи, като ипотечни, или правителствени облигации. Причина за тези очаквания са наскоро изнесените не особено положителни макроданни.

Това, заедно с очакванията за нова вълна на дългова криза на „Стария континент", са и основните причина да не се очаква значителен ръст за щатските индекси, подобен на този от миналата година.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши със 71% от дъното си през март миналата година, до върха си през април.

Доходността на високорисковите корпоративни облигации се повиши със 73% за този период, според индексите на Bank of America Merrill Lynch.

Слабото възстановяване обаче наранява корпоративните печалби. Възможно е да станем свидетели на силно разминаване между изключително положителните очаквания на анализаторите за печалбите на щатските компании за следващата година и действителността.

Индексът Dow се повиши с 2.3% през изминалата седмица и с 6.5% от годишното си дъно в началото на юни.

Институционалните инвеститори са вложили 271 млн. долара във високорискови облигации само през изминалата седмица. Колко дълго обаче ще запазят инвестициите си в тези активи е друг въпрос.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg