Какво означава евтиното евро за хората?

2711
Какво означава евтиното евро за хората?

Поевтиняването на еврото на международните пазари, до голяма степен следствие на гръцката криза и опасенията за нейното разпростиране и в други европейски страни, всява известни страхове в хората относно това как ще им се отрази.

Какво обаче, означава евтино евро и какви ще са отраженията за обикновените хора?

Основното действие на евтиното спрямо долара евро ще се отрази в известно повишение в цената на петрола, газта, и останалите суровини, които се търгуват в долари на международните пазари.

Първите признаци за това вече са налице. Всички се чудим на поскъпването на бензина по бензиностанциите, както и на това, защо цената на бензина е близка до тази от моменти, когато петролът бе на значително по-високи нива от текущите му. До голяма степен това освен на повишението в митата и акцизите се дължи и на поскъпването на долара спрямо еврото.

Поскъпването на долара определено ще засегне и цената на златото, която освен, че е в долари, е на нива близки до рекордните си в историята стойности.

Поскъпване ще отбележат и цените на други основни стоки, произвеждани предимно в страни, обвързани с щатската валута.

Става въпрос най-вече за потребителска електроника и черна техника, като телевизори, телефони, компютри, лаптопи, фотоапарати и др. Това до голяма степен важи и за произвежданите в Китай стоки, където националната валута е почти изцяло обвързана с долара.

Имате кредит?

Поскъпването на еврото няма да засегне вашия кредит, ако е в тази валута, поради обвързаността на лева с единната валута.

Очакванията са валутният борд да се запази до евентуалното ни влизане в еврозоната, срокът, за което е спорен. И докато вашите доходи са в лева, което е равносилно на евро, при фиксиран курс, то няма заплаха кредитът ви да започне да „поскъпва".

Не така стоят нещата, обаче, ако кредитът ви е в долари. И докато поскъпването на еврото спрямо долара бе на ваша страна (това в известна степен „обезценяваше" на вашия кредит поради факта, че доходите ви са косвено в евро), то настоящата ситуация е противоположна. Поскъпването на долара до голяма степен ви обременява допълнително, като месечните ви вноски стават относително по-скъпи спрямо това, което изкарвате.

За щастие, процентът на кредити в долари е изключително нисък и по това направление заплахата не е голяма.

Туризъм?

Евтиното евро ще има още едно негативно въздействие върху обикновените хора, решили да отидат на почивка в САЩ, или друга страна (предимно в Азия), където долара се използва като основна валута или заместител на местната.

Като цяло, за почивката (включително и за самолетните билети), почиващите ще трябва да спестят повече.

От друга страна, обаче, България може да стане по-предпочитана дестинация от туристите, поради това, че ще стане относително по-евтина за хората с долари.

Да не забравяме, че туризмът е от изключителна важност за БВП.

За икономиката?

Като цяло поевтиняването на еврото има позитиви и негативи за икономиката на съюза, част от която е и родната.

Евтиното евро се очаква да засили износа на стоки към трети страни, тъй като родните ще станат по-конкурентоспособни. Това се очаква да завърти икономическото колело по пътя към възстановяването.

В известна степен този позитив частично ще се неутрализира поради това, че около 60% от износа ни е към страни членки на ЕС, където ползват единната валута.

По отношение на вноса пък, върху баланса ще натежи вносът на петрол, който ще струва повече, поради относително по-скъпия петрол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
11:05 | 19 May 2010
Левовете са с фиксиран курс спрямо еврото. При поевтиняване на еврото поевтиняват и левовете. Учебниците по икономикс са за учениците. Доколкото ги разбирам тези неща, валутните курсове се определят от Европейската Централна Банка. След дълговата криза с облигациите на Гърция, съотношението евро/долар се понижи, което означава поевтиняване на еврото и поскъпване на долара.
Даскал
# 1
11:05 | 19 May 2010
Мнение, нещо бъркаш. Прочети си пак учебника по икономикс от първи курс.
Мнение
# 2
09:05 | 19 May 2010
Поевтиняването на еврото означава обезценяване на левовете. Икономическите анализатори и финансовите експерти наричат това инфлация на българската валута. При инфлация обикновено се увеличават лихвените проценти на банковите продукти - влогове, депозити, заеми и кредити. При годишна инфлация от около 5 - 6 % обикновено има икономически ръст в съответната страна.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg