Какво означава скъпият долар?

2450
Какво означава скъпият долар?

Изминалата година може да се каже, че премина под знака на поскъпване на долара. Тенденцията се наблюдава и в началото на тази година, а много специалисти предричат, че повишението ще продължи и през настоящата.

Какво обаче, значи скъпият долар спрямо лева за потребителите?

В съчетание с повишаващите се цени на суровините през изминалата година и относително високите такива в началото на 2011 г., скъпият долар, в който се измерват суровините на международните стокови пазари, означава повишение на цените на различните стоки.


Поскъпването на горивата, на което ставаме свидетели, е естествен резултат от високите цени на петрола и скъпата, спрямо лева, щатската валута от една страна, както и повишените акцизи от началото на тази година от друга.

Редица пазарни анализатори прогнозират нарастването в цената на петрола да продължи, което на езика на потребителите се превежда в по-нататъшни повишения на цената на бензина.

Можем да очакваме и повишение в цените на храните. За поскъпването на хляба вече се спекулира доста и то може да стане реалност. От една страна това ще е резултат отново от високото ниво на долара, а от друга от повишението в цената на пшеницата.

Това поскъпване на зърнените стоки, както и в цените на горивата, най-вероятно ще се отрази не само върху цената на хляба, но и върху цените на останалите хранителни продукти.

Цените на потребителските електронни стоки, произвеждани в САЩ и останалите азиатски страни обвързани с курса на долара, също най-вероятно ще се повишат. Става въпрос за телевизори, камери и др., влизащи в списъка предимно на „черната техника".

По отношение на кредитите хората могат да бъдат относително спокойни, тъй като основната част от тях са в евро и лева. Поради незначителния процент на кредити в щатски долари, поскъпването на „зелените пари", няма допълнително да натежат на масовите кредитополучатели, а само на тези, които са ги изтеглили в долари.

Скъпият долар ще направи почивките в туристически дестинации и страни, където се ползват предимно долари, относително по-скъпи, като най-вероятно ще доведе до преориентиране към европейски дестинации.

Евтината национална валута (при поскъпване на долара) ще допринесе за ръст на износа към страни, свързали валутата си с долара, тъй като стоките ни ще се по-конкурентоспособни на тези пазари.

По отношение на вноса пък, върху баланса ще натежи вносът на петрол, който ще струва повече.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg