Какво прави имота ви по-евтин?

1949
Какво прави имота ви по-евтин?

В настоящите условия на все повече хора им се налага да продават своите имоти, поради най-различни причини. Някои остават без работа и възможност да изплащат ипотеките си, други пък решават да освободят блокираните си инвестиции, с цел да ги пренасочат към алтернативи.

И докато добрата новина за продавачите е, че цените официално не са паднали толкова много, подобно на други класове инвестиционни активи, като акциите например, то има някои фактори, които биха могли да наложат значително понижение на офертите им, ако искат да продадат. Ето и някои от тях.

1. Купили сте в нов квартал в пика на строителния бум.

До вас строителните площадки не са особено лицеприятна гледка за бъдещите купувачи. Също така, голяма част от проектите най-вероятно са замразени за неопределено време, а обещаните ви градинки и улици, които трябваше вече да са изградени, не се знае кога и дали ще се появят. Можете да се опитате да обясните на потенциалните купувачи, че всичко ще е готово до шест месеца и да се надявате някой да се върже.

2. Нов квартал, много празни жилища.

Освен гореспоменатия проблем, назрява и друг много важен. Покрай вас има много нови сгради, голяма част от които стоят празни или още по-лошо - с надписи „Продава се". И докато обявената цена е близка до тази, която вие бихте поискали за жилището си, фактът, че надписите стоят там от шест месеца трябва да ви притеснява.

Това идва да ви подскаже, че исканата цена е нереална, а по-страшен е фактът, че най-вероятно, уморения продавач, който може би е купил имота с цел инвестиция, може да реши сериозно да редуцира цената до ниво, което не ви устройва. В крайна сметка, едва ли искате да продадете и да дължите още пари на банката.

3. Няколко имота са вече в списъка на съдия изпълнителите.

Едно от най-лошите неща, които могат да ви сполетят е бум на просрочените кредити именно при вас. Това може да е доста вероятно ако сте в нова кооперация, където да кажем, 70-80% от жилищата са купени с ипотеки.

Подобни търгове освен, че свалят средната цена на жилищата около тях, правят така, че купувачите да не гледат особено добре на тези квартали или пък да решат да изчакат появата и на други нередовни платци около вас.

4. Ново строителство на голям блок в непосредствена близост.

Когато си купувахте имота ви увериха, че къщата срещу вас ще продължи да съществува вовеки. Е, наследниците на възрастните хора са се разбрали някак си, след обезщетенение от строителен предприемач.

Оказва се, че блокът ще ви закрие хубавата гледка, а комшиите отсреща ще са толкова близо, че можете да им отидете на гости през терасата. Няма да споменаваме, че ще трябва да търпите три или четири години неистов шум и прахоляк, а ако предприемачът е продал малко жилища в началото, може дори да се проточи и повече, докато набере необходимите за строителство средства.

5. Лоша поддръжка.

Като се почне от входа, асансьора и се премине през фасадата на сградата ви. Ако комшиите ви нямат средства или желание да поддържат сградата и общите й части, то няма как да се справите сами. Изкъртени мазилки, нацепени стени, липса на осветление във входа, са неща, които биха могли да отблъснат купувачите още преди да са влезли да разгледат предлагания им имот.

6. Локация и инфраструктура.

Тези два фактора трябва да са ви водели основно при избора къде да си купите имот. Ако сте направили компромис с тях, то в настоящия момент на криза, може да ви е почти невъзможно да продадете подобно жилище и поради факта, че на пазара, за разлика от само допреди две-три години, има голям избор. Ако на всяка цена пък желаете да продавате, може би ще трябва да направите голям компромис с цената.

7. Попадане в списъка за принудително събиране на вземанията.

Ако имате ипотечен кредит и сте останали без работа, не си мислете, че банката ще чака до безкрай и няма да посегне на имота ви. По-добрият вариант е да говорите със специалисти и банката за опции, отколкото да седите и да бездействате надявайки се, че няма да ви вземат имота. Ако не го продадете сами, това ще стане на търг, където няма да имате възможност вие да определяте цената.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg