Какво представлява инвестирането в акции?

1964
Какво представлява инвестирането в акции?

Когато купувате акции вие ставате притежател на част от компанията, от активите й, а освен това можете да претендирате за дял от печалбите й. Причината, поради която едно дружество става публично (излиза на борсата) е да набере капитал, продавайки акции на инвеститорите.

Не всички купувачи мислят като собственици. Повечето закупили книжа търсят спекулативни печалби от краткосрочни движения в цената. Въпреки това, самото свойство за собственост дава стойност на акцията. Ако компанията се развива добре, печалбите нарастват и инвеститорите са склонни да плащат повече за тази част от собствеността.

В краткосрочен план цената се движи на база новини, слухове, емоции и т. н. Но в дългосрочен план продажбите, печалбите, перспективите пред бизнеса на компанията определят движението на цената.

Цената, на която се търгува една акция не е показателна за качеството й, както и дали е скъпа или подценена. Ако книжата на едно дружество се търгуват по 1000 лв., а на друго по 5 лв., не означава че акциите на първото са по-неатрактивни за инвеститорите.

За да се оцени акцията, инвеститорите сравняват цената й с приходите, печалбите, активите, паричните потоци и други финансови показатели. Публичните дружества в България са задължени да представят тримесечни отчети пред БФБ и КФН, които са достъпни на интернет страниците на двете институции.

Най-често използваният от тези коефициенти е съотношението цена/печалба на акция (P/E), сравняващо текущата пазарна цена с дохода, който генерира компанията на една акция. Друг популярен коефициент е P/S (цена/продажби), като колкото по-ниска е стойността, толкова по-атрактивна е акцията.

Разбира се различните индустрии имат различни нива на тези съотношения, така че не трябва да се правят сравнения между различните сектори. Интегрирането на ръста на компанията с коефициента P/E се постига с т. нар. PEG съотношение, на което ще се спрем в отделен материал.

Пазарната капитализация на една компания се изчислява като се умножат броят на акциите по текущата цена. Това е стойността на компанията, изразена от инвеститорите. По-големите компании се приемат за по-стабилни. Но от друга страна, малките дружества имат по-голям потенциал за ръст.

В дългосрочен план акциите на малки компании нарастват по-бързо. Много по-лесно е да се постигне висок ръст на приходите и печалбите, ако те са все още сравнително малки. С развитието на бизнеса съответно и акцията поскъпва.

За да балансирате риска при покупката на акции се прави т. н. диверсификация - като формирате портфейл от акции. На Българската фондова борса се търгуват над 300 компании, но качествените са само част от общия брой. Колкото повече различни акции притежавате, по-балансиран е портфейлът и съответно рискът е по-нисък. Разбира се, трябва да диверсифицирате и чрез покупка на книжа на компании от различни сектори на икономиката.

В дългосрочен план акциите са добра инвестиция. С развитието на икономиката се развива и бизнесът, съответно и акциите на компаниите поскъпват. Разбира се има и негативни периоди, т. н. мечи пазари, когато акциите търпят загуби, обикновено свързани с влошаване на икономическите или политическите условия в страната.

Бичите пазари - периоди на подем, следват тези спадове. По тази причина инвестирането трябва да се приема и като дългосрочна инициатива, за да бъде до голяма степен успешно.

Четете още:

Как да търгуваме онлайн на БФБ?

Какво представляват финансовите коефициенти?

Първи стъпки към финансовите пазари

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg