Какво представлява съотношението PEG?

1394
Какво представлява съотношението PEG?

Коефициентът PEG (Price/Earnings To Growth) е полезен инструмент, който може да помогне на инвеститорите да открият подценени акции. Той не е толкова популярен като съотношенията P/E, P/B и P/S, но е изключително полезен при оценяването на дадена акция.

Формула:

PEG = (P/E) / (годишен ръст на EPS)

P/E - цена/печалба на акция
EPS - печалба (доход) на акция

PEG сравнява съотношението P/E (цена/печалба) с очаквания ръст на печалбата (дохода) на акция. Ако P/E е единица, това означава, че пазарът оценява акцията наравно с ръста на дохода, който носи. Това е нормално на теория, защото в рационален и ефективен пазар се предполага, че P/E отразява този ръст на дохода на акциите.

Използването в комбинация с други финансови съотношения дава представа на инвеститорите за перспективите, които пазарът вижда за ръста на цената на акциите във връзка с повишаването на доходите които генерират.

Ако PEG е над 1-ца - това показва, че акцията вероятно е надценена или пазарът очаква бъдещите печалби да надвишат сегашните прогнози. Компаниите с висок ръст обикновено имат акции с PEG над 1-ца, защото инвеститорите са склонни да плащат повече за бързо растящи бизнеси.

Ако PEG е под 1, това може да означава, че акцията е подценена,или пазарът не очаква компанията да достигне прогнозираните показатели. Стойностните акции обикновено имат PEG под единица, защото очакванията за печалбите са се повишили, а пазарът все още не го е отразил. От друга страна, също може да означава, че очакванията са се влошили твърде бързо и прогнозите все още не са актуализирани.

Важно е да се има в предвид, че PEG не трябва да се ползва самостоятелно. За да се оценят ясно възможностите пред една инвестиция, трябва да се изследват както перспективите пред компанията, така и какво отразяват настоящият и очакваният ръст на печалбата. Също така, полезно е съотношенията да се сравнят с тези в сектора, както и с целия пазар.

Не трябва да се забравя, че при изчисляването на съотношението се използват прогнозни данни за ръста на печалбата. Като такива те могат да бъдат и доста неточни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg