Какво представлява стратегията писане на "покрити" кол опции?

1574
Какво представлява стратегията писане на

Основно правило в инвестирането е максимално да се защити капиталът. Така че стратегията за продажба (писане) на кол опции трябва да се прилагат само за ценни книжа, с които вече разполагате – и от там идва терминът „покрит“ (covered calls).

Концепцията на стратегията е относително проста и ако използвате тази стратегия правилно, можете да спечелите значителен доход за кратък период от време с минимален риск, съветват от RealMoney.com. Но тази стратегия изисква известно усилие и мисъл. Просто описание на процеса ще ви убедите в необходимостта от комплексна проверка.

Вземете под внимание Visa – компания, с която повечето от нас са запознати. Акциите й в момента се търгуват за около 74 долара за брой.

Предполага се, че сте направили своя анализ и сте определили, че по текущата цена Visa е добра дългосрочна инвестиция. В същото време, текущата пазарна среда не показва ентусиазъм на пазара и цените се движат без ясна посока.

Ако закупите 1000 акции на цена от 74 000 долара и в същото време продадете 10 кол опзии със падеж октомври 2008 г. и ударна цена от 80 долара, които понастоящем струват 210 долара за договор (2.10 долара по 100 акции в контракт), вие бихте прибрали 2 100 долара.

Като продавач на опциите вие сте се съгласи да продаде на купувача 1000 акции на Visa на цена от 80 долара, когато изтича срокът. Но не забравяйте, купувачът плаща 2.10 долара за брой, което означава, че той ще бъде на печалба, само ако книжата се търгуват над 82.10 долара.

Така че на падежа остава две възможности:

- Цената на Visa са под 80 долара и вие запазвате акциите и прибирате 2100 долара.

- Цената е над 80 долара, при което продавате акциите на купувача на опцията за 80, но задържате премията от 2100 долара. Получавате 82 100 долара при инвестирани първоначално 74 000. Това е 11% възвращаемост за два месеца.

Това е основна математика зад продажбата на покритите кол опции. Въпреки това сценариите не са толкова изчистени като тези два възможни резултата.

Първо, цената на акцията може да отиде доста надолу. Ако се опитате по подобен начин да подходите към Fannie Mae и Freddie Mac, дори и след като акциите паднаха с 50%, никакви спечелени премии не биха могли да компенсират значителния спад в цените.

Така че, първо и преди всичко, трябва да се използва стратегията само и единствено за бизнес, който познавате. И ако акцията поскъпване и трябва да доставите акции, го направете без никакви емоции и двоумение.

На второ място, пишете кол опции за акции, които са на разумни цени (подценени). Силно спадащи пазари предлагат най-добрите възможности за разумно продаване на „покрити“ кол опции.

Ако цена на акцията падне, вие все още притежавате, макар и обезценен, актив. Ако книжата поскъпнат, печелите добър доход за кратък период от време. В примера с Visa 11% за два месеца, което представлява възвращаемост от 66% на годишна база.

Още по темата:

Какво представляват опциите?

Екзотичните опции

Опциите дават разнообразни възможности за търговия

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg