Какво представляват "credit default swap"?

1725
Какво представляват

В момента САЩ се намира в може би най-голямата криза от Голямата депресия насам, като държавната администрация възнамерява да налее стотици милиарди долари за поддържане на финансовата стабилност в страната.

Тези събития доведоха до засилване на гласовете на тези, които търсят по-голяма регулация на финансовите институции и пазари.

Доскоро много от инвеститорите не бяха чували за т.нар. credit default swap (CDS), които потопиха един от най-големите застрахователи в света – AIG. По данни на Bank for International Settlements пазарът на CDS възлиза 62 трлн. долара по данни от 2008 г., като към момента е напълно нерегулиран.

Какво представляват credit default swap? CDS са кредитен деривативен контракт между две страни, където купувачът плаща фиксирана сума на продавача в замяна на застраховка срещу неизплащане или кредитно събитие на трета страна по задължение.

Ако настъпи някакво кредитно събитие, стандартният контракт изисква изплащане от продавача на неизпълнено задължение по номиналната му стойност, или е възможно плащането на разликата между пазарната стойност и номиналната.

CDS представлява един вид застрахователна полица, която се използва от притежатели на дълг срещу неизпълнение от страна на кредитополучателя. Също така CDS контрактите не рядко се използват и за спекулативни цели.

Нека дадем нагледен пример за един CDS договор. Пенсионен фонд купува облигации от компания А на стойност 10 млн. лв. За да се подсигури фонда придобива и CDS контракт, който му гарантира плащанията и главницата на задължението, като за това плаща премия от 2% от стойността му на година, или общо 200 хил. лв.

Плащанията може да се извършват на тримесечна база, като в случая са в размер на 50 хил. лв. Това от една страна намалява доходността от облигациите, но от друга и риска, свързан със състоятелността на кредитополучателя.

Търговията със CDS се извършва на извън регулиран пазар (OTC), като продавачът дава цена на формирана според фирмата длъжник, ранга на дълга, продължителност и т. н. Най-важният фактор, влияещ върху цената, е кредитното качество, или кредитният рейтинг на кредитополучателя.

Премиите по контрактите са добър барометър за здравето на една компания. За пример ще се върнем при компания А. Ако днес CDS се търгуват при 300 базисни пункта, или 300 хил. лв. на 10 млн. дълг, докато преди година са били 200 базисни пункта, това означава, че пазарът смята, че сега има по-голям риск фирмата да не е редовна по плащанията на задълженията си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...