Какво представляват опциите?

1521
Какво представляват опциите?

Опциите започват да се търгуват на борсов пазар още в началото на 70-те. Въпреки това не много инвеститори са напълно запознати с предимствата на този финансов инструмент, както и още по-малко ги търгуват активно.

На кратко, опциите са дериват, който дава право на купувача, но не и задължението да придобие или продаде дадено количество базов актив на определена дата в бъдещето и на фиксирана цена. Този актив може да бъде валута, метали, акции, фючърси, индекси и т. н.

Тази предварително зададена цена на упражняване (strike price), датата когато опцията изтича - падеж или матуритет, а цената която се заплаща се нарича премия.

В зависимост от това дали дават право да купи или продаде опциите са два вида - съответно call и put.

Пример: ако очаквате акциите на на Intel Corp. да се повишат през следващите 3 месеца купувате call опция за 1000 броя със strike 22.5 долара на цена от 0.24 долара за всяка, или премия общо 240 долара.

Текущата цена е 19.4 долара, и ако при падежа се е повишила до 25 долара инвеститорът ще спечели 2260 долара (2500 - платената премия). В обратния случай, ако цената е под strike-а опцията изтича неизползвана и се губят единствено първоначалните 240 долара.

Ако инвеститорът купува put разчита, че съответно цената ще се понижи за този период. Рut опция със strike 17.50 отново за 1000 броя е с премия от 350 долара (0.35 на 1 акция). При срив на книжата на производителя на чипове до 15 долара се реализира печалба от 2150 долара.

Както могат да се купуват опциите, също така могат и да се продават, но при значително по-голям риск.

При първия случай, ако сте продавач на опцията, когато на падежа цената е 25 долара вие понасята загуба от 2260 долара, като възможната ви печалба е ограничена до размера на премията от 240 долара.

Основно предимство при търговията с опциите за търговия е ливъриджът, който осигуряват. Позицията, която заемате с покупката на инструмента, на практика ви осигурява позиция по базисния актив със значително по-висок размер. Както видяхте в горния случай при първоначално инвестирани 240 долара, потенциалът на печалбата е значително голям.

Другото голямо предимство при покупката на опции е ограничаването на риска до размера на премията, както споменахме по-горе. По тази причина опциите много често се използват за хеджиране на риска, отколкото за спекулативни печалби.

Освен обикновените call и put опции съществуват и доста техни разновидности, както и т. нар. екзотични опции. Последните по-често се срещат при валутните операции, като се използват както за спекулации, така и за хеджиране на валутния риск.

Също така има различни стратегии за търговия на опции, които ще ви представим в последващ материал - както при спадащ или повишаващ се пазар, така и при търговия в рейндж.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg