Какво предстои за SOFIX?

1953
Какво предстои за SOFIX?

Августовските надежди на инвеститорите за бурен ръст на БФБ, подобно на миналата година, не се сбъднаха до този момент и най-вероятно няма да станат реалност.

Дали обаче това не е по-добрият вариант, на фона на това, което се случи през изминалата година, след един бурен августовски ръст и повишение, което не бе трайно?

Инвеститорите като че ли научиха своя урок, след период на огромен ръст, последван от също толкова грандиозен срив.

Всичко ще бъде наред, докато властва умерен оптимизъм на борсата ни. Така потенциалът за низходящо движение няма да е чак толкова голям, дори и при негативно развитие на световните борси и повторение на септемврийския сценарий (в исторически план това е най-лошият за щатските пазари месец).

Повод за такива очаквания, при негативен развой на международната сцена, ни дава поведението на SOFIX, сравнено с широкия S&P 500.

Като изключим първите три месеца на годината, когато двата индекса се движиха в напълно противоположна посока, през последните пет имаме доста добра сходимост.

И докато повишенията на SOFIX са значително по-скромни в сравнение с тези на S&P 500, то в много по-силна степен същото важи и за пониженията.

Тази тенденция очакваме да се запази и през следващите месеци на потенциално понижение за световните индекси.

Ако се вгледаме пък в историческото представяне на SOFIX през последните пет години през септември, средното му изменение е положително, макар и относително слабо - с 1.54%.

 

Месец% средна месечна промяна 5 г.
Януари
Февруари2.82%
Март-2.96%
Април 2.21%
Май 1.91%
Юни -2.61%
Юли 1.23%
Август8.03%
Септември1.54%
Октомври-6.38%
Ноември-6.16%
Декември-0.29%

Това, което е по-притеснително за инвеститорите може да са следващите два месеца - октомври и ноември, които в исторически план за индекса са най-лоши през последните пет години, със средно изменение от 6.4 и 6.2%.

И тук обаче, инвеститорите не бива да драматизират. Това средно понижение се предопределя от факта, че две години през тези периоди бяха регистрирани драстични понижения от по над 20%.

Предвид на промяната на сентимента, спокойно можем да очакваме дори пречупване на негативната тенденция през тези месеци, или в най-лошия случай (ако те са предхождани от по-значим ръст през септември) - минимални спадове.

През последните няколко дни станахме свидетели на известно отстъпване на индекса, след неуспешния му опит да преодолее психологическата граница от 400 пункта.

Какъв е потенциалът за спад?

Индексът се намира в низходящ коридор, горната граница на който, при ниво от около 400 пункта ограничава на този етап по-нататъшното му възходящо движение.

Индексът се намира в низходящ коридор, горната граница на който, при ниво от около 400 пункта ограничава на този етап по-нататъшното му възходящо движение.

И докато това за някои е лошо и се гледа като сигнал за тревога, то можем да го разгледаме и от положителната страна. Преодоляване и трайно настаняване на SOFIX над 400 пункта, може много бързо да бъде последвано от силен възход с първоначална цел 445-450 пункта, а в последствие и 500 пункта.

Дори и при най-лошия сценарий (какъвто обичат да чуват инвеститорите), SOFIX би следвало да се понижи максимум до нива от 355-345 пункта (или с около 10%). Там се намира 61.8%-то ниво на цялото повишение от дъното до минивърха при ниво малко над 500 пункта.

Тези нива би следвало да ограничат по-нататъшното понижение и да затвърдят възходящото движение. Разбира се, те въобще могат и да не бъдат тествани, ако индексът съумее да преодолее горната граница на низходящия си коридор.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
15:08 | 25 August 2010
Congratulations to Mr. Teodor Minchev for the analysis and the information about the trade on the Bulgarian Stock Exchange during the August.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg