Какво се крие зад спама, промотиращ акции?

1544
Какво се крие зад спама, промотиращ акции?

Всеки един от вас вероятно е получавал e-mail за акция, която ще му донесе невероятни печалби. Рекламиращите т. нар. penny stocks (ам. penny - цент) ги предoставят като изключително ценни инвестиции - с малко пари можете да направите голяма и бърза печалба.

Една такава кампания през декември хвалеше компанията Goldmark Industries, като предричаше скок от над 1000%. Съобщението допълва, че акцията ще се извиси точно в сряда, 20 декември.

Вероятно вие не сте се хванали, но явно много други са. На 19 декември, ден преди старта на кампанията, акцията затваря на цена от 17 цента. Девет дни по-късно, когато спамът приключва, цената вече е била 35 цента, съобщава msn.com.

Купилите преди това са удвоили парите си, докато тези, купили на върха, са загубили почти цялата си инвестиция - тази седмица акцията се търгуваше по 2 цента.

Щатската комисия по ценни книжа и борси съобщи, че акциите на 35 компании, промотирани като Goldmark, са били спрени за търговия за 10 дни и са нанесли загуби на инвеститорите от десетки милиони долари.

Тези 35 са само капка в морето обаче. Комисията изчислява че над 100 млн. подобни съобщения се пращат всеки ден. Обемът на спама от този тип е нараснал със 120% само за последните 6 месеца, а общо 1/5 от целия спам е свързан с ценните книжа.

Добре изпълнена спам-атака може да донесе трицифрени печалби за дни. Примерно акцията на Apparel Manufacturing Associates през декември е поскъпнала от 6 до 45 цента само за 5 дни.

Може би сте забелязали, че спам-филтрите пускат все повече съобщения. Това е защото спамарите стават все по-обиграни. Често се използват и компютърни вируси, които заразяват големи мрежи и разпространяват милиони е-mail-и.

Спамът би бил безполезен без множеството "боклукчиви" акции, които не липсват в САЩ. Повечето от тези евтини нисколиквидни ценни книжа се търгуват на Pink Sheets и OTC Bulletin Board. Акциите, регистрирани на OTC Bulletin Board, управляван от асоциацията на дилърите на ценни книжа, трябва да се регистрират в комисията, което донякъде ограничава тези, които могат да се манипулират.

От друга страна, Pink Sheets, частна компания, позволява компаниите да не подават документи в комисията. Представител на Pink Sheets оценява, че 10% и повече от 4 800-те акции, търгувани при тях, са лесна мишена за спамърите, защото компаниите предават малко или никаква финансова и друга информация.

От Pink Sheets планират дори акциите, въвлечени в схеми pump-and-dump, да са белязани с пиратския знак - череп с две кръстосани кости.

На 11 март обаче, три дни след акцията на комисията, спамъри атакуваха нова компания - United Environmental Energy. През следващите четири дни акциите се повишиха от 5 до 40 цента, след което паднаха до 10. От самата фирма отричат да са замесени в кампанията.

Разбира се, много по-лесно е акция, струваща 10 цента да скочи неколкократно от друга, струваща 100 долара, въпреки че цената сама по-себе си нищо не значи. Желаещите да спекулират на този пазар е най-добре да използват малки суми, които може да си позволят да загубят изцяло.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg