Какво трябва да има в портфейла на всеки дългосрочен инвеститор

11455
Какво трябва да има в портфейла на всеки дългосрочен инвеститор

Когато инвестираме с дългосрочен хоризонт с цел подсигуряване на старините си, не бива да забравяме няколко основни правила – не слагай всичко в една кошница и не се опитвай да направиш еднократен удар.

Следвайки тези правила (като, разбира се, имаме в предвид и редица други), ако инвеститорите решат да загърбят съвета на водещи инвеститори, като Бъфет, Мънгър и Богъл да инвестират в индексни фондове, ето кои типове и класове активи могат о да попаднат в портфейла им.

Целта е – портфейла да е устойчив на времето и да може да се конкурира успешно с пазарната доходност. Тезата с устойчивостта е критична, предвид на факта, че в момента водещите световни пазари са при нива близки до историческите си рекорди. Разбира се, това не важи за всички, като суровините, например, са при дългогодишни минимуми, след изключително лошо представяне последните няколко години.


Ето и някои класове активи, за които можете да помислите да попаднат в портфейла ви с различно тегло, в зависимост от толерантността ви към риск:

1. Спокойствие и средства за инвестиране в нови възможности

Започваме с това, като смятаме, че то е най-важно. Важно е инвеститорите да имат разполагаеми средства, които от една страна да им подсигуряват спокойствие и от друга да им дава възможност да инвестират в новоразкрити възможности, без да им се налага да закриват позиции. А нови възможности в динамичния свят, в който живеем се предлагат непрестанно.

Функцията на кеша е още една. Тя предпазва портфейла на инвеститорите от периоди на спад на фондовите пазари (особено на по-големи борсови сривове), каквито се случват на пазара периодично. Предвид на рекордните стойности на индексите на международните пазари, може би моментът е подходящ да се държи по-голямо количество кеш.

Обемът на кешът, който всеки инвеститор трябва да държи в портфейла си, е различен. Някои специалисти препоръчват, той да е равен на възрастта на инвеститорите, казано по друг начин да нараства с наближаване на пенсионната възраст (която може вече да е станала 75 години след 20-30 години).

Разбира се, всеки сам преценява за себе си какъв кеш да поддържа. Специалистите съветват по-консервативните инвеститори да поддържат по-голям обем на разпологаеми средства.

2. Акции от местния пазар

Тези, които планират да останат да живеят и да се пенсионират в държавата си, най-вероятно са убедени в позитивното развитие на икономиката й и подобряване на стандарта на живот. Това може да се изиграе по още един начин – залагане на местни компании.

Много е по-вероятно да сте запознати със силните и слабите страни, перспективите и опасностите на пазара в страната в която живеете, отколкото да прецените тези за друг далечен от вас пазар. Освен това можете да имате много по-добра визия и представа за някоя местна компания, чиито продукти потребявате и сте много добре запознати с бизнеса й.

Няколко са нещата, които трябва да спазвате при инвестициите на БФБ. На първо място трябва да избирате акции на сини чипове и пазарни лидери. Проблемът с ликвидността е основен. На второ място търсете компании с добър мениджмънт и на трето, ориентирайте към такива изплащащи дивидент (това ще подобри доходността ви с годините, защото няма да разчитате единствено на капиталова печалба).

3. Пазари звезди

Можете да насочите част от средствата си към така най-горещите според основната част инвеститори пазари в момента. Практиката сочи, че обикновено тези пазари наистина са с изпреварваща средната доходност.

Например, през последните шест месеца основната част от инвеститорите са на мнение, че европейските пазари са звездата за следващата една до три години и ще се радват на по-добро представяне от останалите пазари (най-вече щатските). Причината – програмата за обратно изкупуване на активи от страна на ЕЦБ се очаква да е в сила поне до края на следващата година. Всички видяхме какво се случи и как се представяха щатските пазари, докато подобна програма бе в сила последните няколко години.

4. Суровини

В портфейл на всеки уважаващ диверсификацията инвеститор трябва да има някакъв вид суровини. Особено на инвеститорите опасяващи се от глобален срив на фондовите пазари. Не че суровините, които се представяха много зле последните години в условията на глобален ръст за фондовите пазари, не могат да продължат да падат. И все пак, там можете да откриете такива с напълно противоположна корелация на тренда на борсите.

За последната една година петролът загуби близо половината от стойността си. Златото и среброто също поевтиняваха, като са при петгодишни минимуми.

Инвеститорите могат да потърсят и диверсификационните възможностите, които предоставят суровини, като пшеницата, кафето и захарта, зависещи много повече от времето и предлагането, отколкото от политиката на централните банки и ръста на световната икономика.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg