Какво значи "пукане на имотния балон"

2685
Какво значи

Много хора се опасяват от пукане на "имотния балон", но малцина са наясно какво всъщност точно означава това.

Докато при фондовите пазари и световната икономика има ясна дефиниция на понятието рецесия, на каквито се става свидетели по-често, то за имотния пазар е по-трудно определяне на последствията от подобно "спукване".

Така например спад от 10% на финансовите пазари често се приема от инвеститори и анализатори за "корекции", докато спад от 20% и повече за по-продължителен период вече се приема за сериозно понижение.

Отрицателен ръст на икономиката на дадена страна за повече от две последователни тримесечия се приема официално за "рецесия" на икономиката.

Когато става въпрос за понижение в цените на пазара на имотите обаче, няма ясна дефиниция кои фактори определят най-страшното и колко трябва да се понижат цените преди да се говори за "пукане на балона".

Специалистите все още не са стигнали до еднозначно решение относно този въпрос, като силни и дълготрайни понижения в цените на имотите в различните региони по света се наблюдават относително рядко във времето.

Най-големите спадове в цените на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика са наблюдавани няколко пъти, пише изданието Herald Tribune. За периода между 1929 и 1933 година по време на Великата депресия цените на недвижимите имоти са се понижили с 24%.

С бума на петролния бизнес през 70-те години на миналия век в САЩ, цените на недвижимите имоти в някои богати на петрол щати, като Тексас, Оклахома, Луизиана, Колорадо и др. усетиха силно повишение в цените.

С колапса в цената на "черното злато" обаче, в началото на 80-те години се наблюдава и силен спад в цените на имотите в посочените региони, като в най-лошите случаи се е наблюдавал спад и до 40%.

Силен спад са регистрирали цените на недвижимите имоти в САЩ по време на рецесията и в началото на 90-те години на щатската икономика.

Според някои специалисти изследвали цикличното понижение в цените на имотите в САЩ, като "пукане на балон" може да се определи спада на цените на имотите в номинално изражение от 15%. Според тях цените трябва да се гледат в номинално изражение, като малко от инвеститорите купуващи недвижими имоти вземат в предвид инфлацията като фактор.

Други анализатори пък са на мнение, че за рецесия при недвижимите имоти трябва да се говори при понижение на цените на имотите с 10% от постигнатия им пик.

Спад от 10% в цените, според привържениците на тази теория предизвиква след себе си бум на лошите кредити и принудителна продажба от страна на банките на взетите като обезпечения недвижими имоти на цени значително по-ниски от пазарните. Това е достатъчно условие според тях за предизвикване на криза на финансовите пазари.

За 12-те месеца до края на март средната цена на съществуващите домове във Флорида например са се понижили с 12.4%, по данни на Националната Асоциация на Строителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...