Карол КМ: До 70% ръст в някои развиващи се пазари през '11

2085
Карол КМ: До 70% ръст в някои развиващи се пазари през '11

Акции, развиващи се пазари и суровини ще бъдат печелившата комбинация на 2011 година, според анализаторите на УД Карол Капитал Мениджмънт. „Годината ще е позитивна за световните капиталови пазари", се казва в годишната прогноза на управляващото дружество. Неговите експерти очакват да станем свидетели на трета поредна година на възходящо движение на фондовия пазар.

Развиващите се пазари от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще продължат да са доминиращи над развитите пазари от Западна Европа и САЩ, като показват значително по-високи ръстове в стойността на техните индекси.

„Нашите очаквания са тенденциите, валидни за 2010 г., да се запазят и през 2011 г., като периодът ще приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ, и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои от развиващите се държави", казва Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.


Според експертите в управляващото дружество тенденцията на засилване на интереса към рисковите инвестиции и намаляване на интереса към инструментите с фиксирана доходност ще продължи, като фактори за това ще бъдат покачването на основните лихвени проценти и нарастващата инфлация.

Поради това, че текущо акциите са силно надценени, експертите на ККМ не изключват обаче негативна корекция през първото тримесечие на 2011 г. и предвиждат силната волатилност на пазарите през годината да се запази.

Суровините ще бъдат един от най-силните класове през 2011 година. Очакванията на анализаторите на Карол са потреблението на суровини да нараства през годината, което ще даде и позитивно отражение в пазарната им стойност. Най-силно представящите се суровини ще бъдат енергийните - природен газ и петрол - и селскостопанските продукти.

Световната икономическа криза

Пазарните настроения, според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт, остават позитивни. Очакванията за макар и по-бавно възстановяване на световната икономика надделяват над страха от задълбочаване на кризата, а това ще подкрепи пазара и през 2011 година. В икономически план възстановяването на световната икономика ще продължи.

Според Световната търговска организация световният търговски оборот е нараснал със значителни темпове през 2010 г., което е много добър знак за възстановяването на икономиката. Опасенията от рецесия с двойно дъно вече не стоят на преден план. С изключение на някои европейски държави в рисково положение, при повечето страни са налице признаци на възстановяване и подобряване на макро показателите.

Портфейлните мениджъри на ККМ предвиждат подобряващи се финансови резултати на компаниите, както и засилващ се ръст на приходите от продажби и печалбите.

Развиващи се пазари в Азия и Латинска Америка

Фундаменталната картина и перспективите пред развиващите се икономики от Азия и Латинска Америка остават много силни, което е и една от причините те да останат лидери в ръста и през 2011 година, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. В икономически план тези страни показват силен ръст на брутния вътрешен продукт, засилваща се производствена активност и нарастващ износ.

Държавите от развиваща се Азия и Латинска Америка са на върха на класацията по ръст на БВП в световен мащаб. Очаква се икономическият подем в двата региона да продължи и през 2011 година. Фаворитите за растеж, според експертите от управляващото дружество на Карол са Китай, Индия, Бразилия, както и по-малките пазари от тези региони Чили, Перу, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

Източна Европа

На капиталовия пазар в Източна Европа фаворитите на Карол Капитал Мениджмънт продължават да бъдат Русия, Украйна, Полша и Турция. Благодарение на тези пазари през 2010 г. два от фондовете на управляващото дружество оглавиха класацията по доходност сред българските взаимни схеми. Освен по-нататъшен ръст на пазари като Украйна и Русия, които бяха силни и предишните две години, от управляващото дружество виждат сериозни основания за ръст и на по-малките, и неликвидни пазари от региона - Сърбия, Хърватска и България.

SOFIX

Анализът на Карол показва към момента, че средносрочната картина предполага по-скоро увеличаване на оборотите на БФБ и сериозен ръст на SOFIX през годината, макар текущата летаргия по никакъв начин да не подкрепя такава позитивна прогноза. Ясен сигнал, че трендът на БФБ наистина се е сменил ще има при ръст над 400 пункта при индекса SOFIX, твърдят анализаторите.

IPO

От Карол очакват допълнително активизиране на сегмента на първични публични предлагания през 2011 година. В Полша се планира листването през тази година на банката Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и на компанията за добив на въглища Jastrzebska Spolka Weglowa SA.

Румънското правителство също планира финансиране на бюджетния дефицит на страната чрез продажбата на държавни дялове през борсата, като се спряга и името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании.

През 2011 г. се очаква и много руски компании да придобият публичен статут, като голяма част от тях планират листване в Лондон.

Суровини

Енергийните ресурси ще изненадат със солидно покачване в цените, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт. Силно движение, обосновано от подценеността до този момент на ресурса, ще има при природния газ. При петрола покачването ще е по-умерено.

Въпреки позитивизма при цените на ценните метали, би трябвало да се има предвид възможността от краткосрочна корекция при тях през идните месеци. Текущо и златото, и среброто са надценени и технически индикаторите им подсказват за предстояща корекция. Въпреки това, може да се очаква в края на 2011 г. цената на златото да достигне нивото от 1 700 долара за унция.

Цените на селскостопанските ресурси качиха много през изминалата 2010 година, но все още са много далеч от върховете си от 2008 година. Непрекъснато нарастващото потребление в развиващите се страни, както и ограничените обработваеми площи са в подкрепа на повишаването на цените на тези ресурси. Въпреки силния фундамент обаче, инвеститорите винаги трябва да са подготвени и да отчитат висока волатилност в цените на тези суровини, предупреждават експертите на Карол.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg