Карол КМ: До 70% ръст в някои развиващи се пазари през '11

2019
Карол КМ: До 70% ръст в някои развиващи се пазари през '11

Акции, развиващи се пазари и суровини ще бъдат печелившата комбинация на 2011 година, според анализаторите на УД Карол Капитал Мениджмънт. „Годината ще е позитивна за световните капиталови пазари", се казва в годишната прогноза на управляващото дружество. Неговите експерти очакват да станем свидетели на трета поредна година на възходящо движение на фондовия пазар.

Развиващите се пазари от Азия, Латинска Америка и Източна Европа ще продължат да са доминиращи над развитите пазари от Западна Европа и САЩ, като показват значително по-високи ръстове в стойността на техните индекси.

„Нашите очаквания са тенденциите, валидни за 2010 г., да се запазят и през 2011 г., като периодът ще приключи с ръст между 15-20% на индексите в Западна Европа и САЩ, и с над 60-70% ръст на фондовите борси в някои от развиващите се държави", казва Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Според експертите в управляващото дружество тенденцията на засилване на интереса към рисковите инвестиции и намаляване на интереса към инструментите с фиксирана доходност ще продължи, като фактори за това ще бъдат покачването на основните лихвени проценти и нарастващата инфлация.

Поради това, че текущо акциите са силно надценени, експертите на ККМ не изключват обаче негативна корекция през първото тримесечие на 2011 г. и предвиждат силната волатилност на пазарите през годината да се запази.

Суровините ще бъдат един от най-силните класове през 2011 година. Очакванията на анализаторите на Карол са потреблението на суровини да нараства през годината, което ще даде и позитивно отражение в пазарната им стойност. Най-силно представящите се суровини ще бъдат енергийните - природен газ и петрол - и селскостопанските продукти.

Световната икономическа криза

Пазарните настроения, според анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт, остават позитивни. Очакванията за макар и по-бавно възстановяване на световната икономика надделяват над страха от задълбочаване на кризата, а това ще подкрепи пазара и през 2011 година. В икономически план възстановяването на световната икономика ще продължи.

Според Световната търговска организация световният търговски оборот е нараснал със значителни темпове през 2010 г., което е много добър знак за възстановяването на икономиката. Опасенията от рецесия с двойно дъно вече не стоят на преден план. С изключение на някои европейски държави в рисково положение, при повечето страни са налице признаци на възстановяване и подобряване на макро показателите.

Портфейлните мениджъри на ККМ предвиждат подобряващи се финансови резултати на компаниите, както и засилващ се ръст на приходите от продажби и печалбите.

Развиващи се пазари в Азия и Латинска Америка

Фундаменталната картина и перспективите пред развиващите се икономики от Азия и Латинска Америка остават много силни, което е и една от причините те да останат лидери в ръста и през 2011 година, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт. В икономически план тези страни показват силен ръст на брутния вътрешен продукт, засилваща се производствена активност и нарастващ износ.

Държавите от развиваща се Азия и Латинска Америка са на върха на класацията по ръст на БВП в световен мащаб. Очаква се икономическият подем в двата региона да продължи и през 2011 година. Фаворитите за растеж, според експертите от управляващото дружество на Карол са Китай, Индия, Бразилия, както и по-малките пазари от тези региони Чили, Перу, Тайланд, Малайзия и Индонезия.

Източна Европа

На капиталовия пазар в Източна Европа фаворитите на Карол Капитал Мениджмънт продължават да бъдат Русия, Украйна, Полша и Турция. Благодарение на тези пазари през 2010 г. два от фондовете на управляващото дружество оглавиха класацията по доходност сред българските взаимни схеми. Освен по-нататъшен ръст на пазари като Украйна и Русия, които бяха силни и предишните две години, от управляващото дружество виждат сериозни основания за ръст и на по-малките, и неликвидни пазари от региона - Сърбия, Хърватска и България.

SOFIX

Анализът на Карол показва към момента, че средносрочната картина предполага по-скоро увеличаване на оборотите на БФБ и сериозен ръст на SOFIX през годината, макар текущата летаргия по никакъв начин да не подкрепя такава позитивна прогноза. Ясен сигнал, че трендът на БФБ наистина се е сменил ще има при ръст над 400 пункта при индекса SOFIX, твърдят анализаторите.

IPO

От Карол очакват допълнително активизиране на сегмента на първични публични предлагания през 2011 година. В Полша се планира листването през тази година на банката Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, както и на компанията за добив на въглища Jastrzebska Spolka Weglowa SA.

Румънското правителство също планира финансиране на бюджетния дефицит на страната чрез продажбата на държавни дялове през борсата, като се спряга и името на водещия производител на газ Romgaz, както и на енергийни компании.

През 2011 г. се очаква и много руски компании да придобият публичен статут, като голяма част от тях планират листване в Лондон.

Суровини

Енергийните ресурси ще изненадат със солидно покачване в цените, смятат експертите на Карол Капитал Мениджмънт. Силно движение, обосновано от подценеността до този момент на ресурса, ще има при природния газ. При петрола покачването ще е по-умерено.

Въпреки позитивизма при цените на ценните метали, би трябвало да се има предвид възможността от краткосрочна корекция при тях през идните месеци. Текущо и златото, и среброто са надценени и технически индикаторите им подсказват за предстояща корекция. Въпреки това, може да се очаква в края на 2011 г. цената на златото да достигне нивото от 1 700 долара за унция.

Цените на селскостопанските ресурси качиха много през изминалата 2010 година, но все още са много далеч от върховете си от 2008 година. Непрекъснато нарастващото потребление в развиващите се страни, както и ограничените обработваеми площи са в подкрепа на повишаването на цените на тези ресурси. Въпреки силния фундамент обаче, инвеститорите винаги трябва да са подготвени и да отчитат висока волатилност в цените на тези суровини, предупреждават експертите на Карол.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас