Кога финансите ви излизат от правия път?

2416
Кога финансите ви излизат от правия път?

Един на всеки седем длъжници у нас, закъснява или не плаща редовно своите кредитни задължения, сочи наскоро оповестена информация.

Дали и вие сте един от тях или вървите в тази посока? Има определени критерии, които могат да ви подскажат дали сте от тези хора и имате ли нужда от помощ, за да сложите личните си финанси в ред.

Съотношението дългове-доходи без съмнение е едно от изключително важните съотношения в тази насока, пише изданието Bankrate.com.

Специалистите в САЩ препоръчват това съотношение да е не повече от 20%, за да има финансова стабилност и спокойствие. Все пак, едно домакинство има още много други разходи.

Приведен малко повече към нашата действителност, съветът звучи по-скоро така - вноските по кредитите на едно домакинство не бива да са повече от 40% от техния доход. В случай, че доходът е от 1000 лева, то вноските по кредитите не бива да са над 400 лева на месец.

Потребителските разходи на домакинството не се препоръчва да надвишават тридесет процента от дохода.

Друг момент от уравнението за финансова стабилност е каква част от дълга си плащате всеки месец. Така например, хора, които плащат обикновено минималната вноска по своите кредитни карти, всъщност се обричат на изключително дълга задлъжнялост.

Всъщност, кредитните карти са един от източниците на финансиране, които е добре да се избягват, поради изключително високата цена на ползвания ресурс. Те са и особено неподходящи за хора с лоша финансова дисциплина.

Ако плащате само лихвите по вашите задължения, всъщност вие не си намалявате дълга, който ще продължава да ви тежи, коментират специалистите. Това се разбира от относително малък процент от хората.

Има още няколко признака на това, че сте на път да изпаднете в затруднение. Ако редовно проверявате балансите си по кредитните си карти, за да търсите допълнително финансиране, или плащате текущите си месечни задължения с кредитна карта, това отново е тревожен сигнал.

Тревожно е и да покривате текущите си месечни задължения и с търсенето на финансова помощ от роднини и приятели. Това е ясен признак, че разходите ви превишават приходите.

Много често хората не искат да си признаят, че финансите им са в окаяно състояние и отлагат момента с търсенето на помощ.

Това обаче е голяма грешка, според банкерите, и може да доведе след себе си само негативния резултат на задействане на процедура, от която няма връщане назад. Много по-добре е да потърсите помощ и да се опитате да подредите финансите си, отколкото да чакате нещата да се оправят от само себе си.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg